Skal Pia Kjærsgaard igen være formand for Dansk Folkeparti?

Det har flere lokalformænd i partiet været ude og efterlyse over de seneste dage.

Men nu afviser hovedpersonen selv, at hun har planer om aktivt at stille op i et eventuelt kampvalg mod formand Kristian Thulesen Dahl ved DFs landsmøde i weekenden.

'Jeg opstiller ikke på årsmødet i weekenden,' skriver Pia Kjærsgaard i en sms til B.T.

Hvad nu hvis en stor del af baglandet opfordrer dig til at blive formand på landsmødet?

»Det er jo det, de gør. Men nej,« understreger den 74-årige partistifter.

Spekulationerne om et Kjærsgaardsk comeback fik for alvor luft under vingerne, da hendes egen lokalformand i Gentofte, Rita Rahbek, opfordrede den tidligere formand til at række ud efter formandsstolen igen.

»Vi siger: ‘Please, Pia. Hvis du har styrken til det, så gør det’,« sagde Rita Rahbek, formand for lokalforeningen i Genfofte, torsdag til Berlingske.

Kristian Thulesen Dahl (DF) under et møde i Folketingssalen.
Kristian Thulesen Dahl (DF) under et møde i Folketingssalen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Lige nu er der sonderinger og tovtrækkerier i baglandet, og analysen fra centrale kilder i Dansk Folkeparti, som B.T. har talt med, er, at der er en reel splittelse i partiet omkring, hvorvidt Kristian Thulesen Dahl skal fortsætte som formand – og ideen har altså været, at Pia Kjærsgaard kunne træde ind som en form for 'overgangsfigur'.

Og indtil videre har det da også været svært at finde prominente DFere, som offentligt går i skyttegraven for Thulesen Dahl.

Fredag eftermiddag har ingen af Kristian Thulesen Dahls tro væbnere turdet gå ud i medierne og bakke ham entydigt op før landsmødet i Herning.

Selv blandt græsrødderne er det svært at spore den store, offentlige opbakning til Thulesen Dahl.

B.T. har ringet til en lang række af Dansk Folkepartis lokalformænd, hvoraf en stor del ikke vil bakke fuldtonet op om Kristian Thulesen Dahl til citat.

»Ingen aner, hvor det her bevæger sig hen. Derfor lukker folk i,« siger en lokalformand, der ikke ønsker at udtale sig med navn, til B.T.

En af de eneste, som har været helt klar i mælet, er hovedbestyrelsesmedlemmet Erik Høgh-Sørensen, der er på valg i weekenden.

»Jeg står 100 procent bag den siddende formand. Det ved folk også godt,« siger han til B.T.

Kristians Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard på Christiansborg.
Kristians Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard på Christiansborg. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Blandt Kristian Thulesen Dahls tætteste allierede er gruppeformand Peter Skaarup, organisatorisk næstformand Carl Christian Ebbesen og partisekretær Steen Thomsen.

Derudover er en række folketingsmedlemmer fortsat på Thulesen Dahls hold.

Kristian Thulesen Dahl har dog igen og igen afvist, at han er på vej ud af formandsstolen. Senest i et langt interview med TV 2 torsdag.

»Nej, det har jeg ikke, og det kommer jeg heller ikke til at gøre i den her weekend,« sagde han, da han blev spurgt, om han havde overvejet at trække sig.

»Selvfølgelig er der noget spektakel ude i krogene; det er der ingen, der er i tvivl om. Og jeg mener, at den her weekend faktisk skal være den weekend, hvor vi ligesom får sat tingene på plads,« lød det fra DF-formanden.