Kampen om, hvem der skal erstatte Kristian Thulesen Dahl som partiformand, kaster i disse dage Dansk Folkeparti (DF) ud i et blodigt internt opgør.

Og nu melder en af partiets profiler og mulige kandidater til formandsposten sig på banen. For første gang sætter DFs medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, ord på det dramatiske formandsopgør.

»Det bliver et skæbnevalg for partiets fremtid. Derfor vil jeg ikke acceptere, hvis det foregår på en uordentlig måde,« siger han til B.T.

Peter Kofod kommer nu med et opsigtsvækkende krav til valget af Thulesen Dahls efterfølger.

Når partiets hovedbestyrelse mødes på lørdag i Fredericia, vil han kræve, at formandsvalget bliver udskudt flere måneder for at bringe Morten Messerschmidt og Inger Støjberg i spil.

»Der er to ubekendte faktorer, som vi skal have vished om, før vi kan bede medlemmerne om at vælge formand. Den ene er retssagen mod Morten Messerschmidt, og den anden er rigsretssagen mod Inger Støjberg,« siger Peter Kofod.

»Før de to ting er helt overstået, kan vi ikke vælge en ny formand,« siger han.

Helt konkret foreslår DF-profilen, at det ekstraordinære årsmøde bliver udskudt til marts, hvor retssagen i Østre Landsret mod Morten Messerschmidt forventes at være overstået.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt forlader gruppemøde på Christiansborg onsdag den 18. november 2021. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix)
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt forlader gruppemøde på Christiansborg onsdag den 18. november 2021. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Efter planen skal det ellers holdes i starten af januar.

»Inger Støjberg skal have muligheden for at bringe sig i spil til posten, hvis hun har lyst. Og på samme måde er det uordentligt at vælge formand, mens Morten Messerschmidt er på anklagebænken,« siger han.

Kan Messerschmidt blive formand, hvis ikke retssagen mod ham er afsluttet?

»Jeg har kæmpe respekt for Morten Messerschmidt. Han er en af sin generations dygtigste politikere. Og jeg skal ikke afvise, at han kan blive formand med en uafsluttet sag. Men medlemmerne fortjener at vælge en ny formand, uden at den sag skygger for Morten,« siger Peter Kofod.

Efter et miserabelt kommunalvalg for Dansk Folkeparti erkendte Kristian Thulesen Dahl på valgaftenen, at hans tid som partiformand er forbi.

Derfor skal der indkaldes til et ekstraordinært årsmøde, som ifølge Dansk Folkepartis vedtægter skal afholdes i løbet af to måneder. Det er den vedtægt, som Peter Kofod vil bøje.

Ingen kandidater har endnu meldt sig. Men internt i partiet nævnes både Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og Inger Støjberg – hvis hun altså skifter til Dansk Folkeparti.

Peter Kofod. Medlem af Europa Parlamentet for Dansk Folkeparti. Fotograferet i EU Parlamentet, i Bruxelles. Han ville egentligt ikke derned, og slet ikke alene. Nu skal han bruge de næste fem år på at bekæmpe systemet indefra, og på at pendle mellem Haderslev, København, Bruxelles og Strasbourg.
Peter Kofod. Medlem af Europa Parlamentet for Dansk Folkeparti. Fotograferet i EU Parlamentet, i Bruxelles. Han ville egentligt ikke derned, og slet ikke alene. Nu skal han bruge de næste fem år på at bekæmpe systemet indefra, og på at pendle mellem Haderslev, København, Bruxelles og Strasbourg. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

Men Peter Kofod selv bliver også nævnt som en mulig formand.

»Jeg har også modtaget en del opfordringer fra baglandet. Det er jeg glad for, og jeg tager dem også til efterretning. Men lige nu handler det ikke om mig, men om at formandsvalget foregår på et oplyst grundlag,« siger han.

Så du vil ikke afskrive dig selv som kandidat til posten?

»Jeg vil gerne spille en aktiv rolle i genrejsningen af partiet. Men i hvilken rolle det helt præcist bliver, må vi se på.«

Peter Kofod er en del af partiets hovedbestyrelse, som mødes på Hotel Trinity i Fredericia på lørdag klokken 13. Her bliver det afgjort, hvornår det ekstraordinære årsmøde skal afholdes.