Det lykkedes ikke politiet at genskabe sms-beskeder fra statsminister Mette Frederiksens (S) og hendes tre nærmeste medarbejdere.

Det oplyser Justitsministeriet onsdag eftermiddag i en pressemeddelelse, efter at B.T. igennem flere dage har forsøgt at få opklaret resultatet af politiets arbejde.

For allerede fredag 12. november var teknikerne fra politiet færdige med at forsøge at gendanne sms-beskederne.

Sagen om de slettede sms-beskeder begyndte, da B.T. 26. oktober kunne afsløre, at Mette Frederiksens stabschef og særlige rådgiver, Martin Justesen, havde sat sin mobiltelefon til automatisk sletning af beskeder efter 30 dage.

Det betød, at Justesens sms'er ikke var blevet udleveret til Minkkommissionen, der undersøger hele forløbet med regeringens ulovlige ordre om at aflive alle landets mink.

Dagen efter afsløringen bekræftede Minkkommissionen, at også Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen og departementsråd Pelle Pape havde automatisk sletning indstillet.

Desuden har departementschefen i Justitsministeriet også slettet sine beskeder, og i det tilfælde har politiet genskabt et mindre antal beskeder.

»Det er alene lykkedes for politiets teknikere at genskabe et meget begrænset antal sms-beskeder fra Justitsministeriets departementschefs enheder,« forklarer justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

Minkkommissionen har siden april efterspurgt at få udleveret sms-beskeder fra perioden 1. september til ultimo december 2020.

Men først i september svarede Mette Frederiksens ministerium, at hun og tre andre i toppen af ministeriet slettede deres beskeder.

Så anmodede kommissionen 13. september om, at Statsministeriet forsøgte at gendanne og udlevere blandt andre Mette Frederiksens sms'er.

Men først efter der kom massivt mediefokus på sagen i oktober og november, satte regeringen politiets teknikere på opgaven.

'Vi hører ikke noget i spørgsmålet om genskabelse af de slettede sms'er, før det gennem Justitsministeriet i fredags blev meldt ud, at det har bedt om politiets hjælp til at genskabe sms'erne,' oplyste Minkkommissionen til B.T. den 1. november.

Mette Frederiksen beklagede på et pressemøde 3. november, at Statsministeriet ikke tidligere besvarede kommissionens ønsker om at få materialet genskabt og udleveret.

»Statsministeriet beklager ved samme lejlighed, at man ikke blev oplyst om, hvem der havde den pågældende opsætning (at slette beskeder, red.). Statsministeriet beklager, at man ikke hurtigere besvarede kommissionens henvendelse om genskabelse af sms'er i september,« sagde Mette Frederiksen.

Eksperter har gentagne gange forklaret, at tid er afgørende, når der skal genskabes slettet materiale fra mobiltelefoner.

For jo mere man bruger telefonen, jo mindre bliver chancen for at kunne gendanne beskeder.

»Når man sletter ting fra en telefon, bliver de typisk ikke rigtig slettet, man gør bare plads til nye ting. Men det betyder så også, at hvis man bruger telefonen, så bliver det skrevet på disken, og så risikerer man at overskrive andre slettede ting,« lød forklaringen fra Niels Elgaard Larsen, ph.d. i datalogi fra Københavns Universitet.

»Så jo længere perioden er, hvor man bruger telefonen, jo større er chancen for at overskrive de områder, hvor de slettede ting faktisk lå. Derfor burde de have slukket alle telefoner og lagt dem i skuffen, så de ikke blev brugt,« tilføjede han.

Ved du noget om sagen? Kontakt B.T.s journalist Jacob Friberg her.