Mette Frederiksen gav sine svar.

Foran en kampklar blå blok stillede statsministeren op i en hasteforespørgsel og svarede på spørgsmål vedrørende regeringens håndtering af minksagen.

Blandt andet henviste hun – igen så at sige – til folkesundheden og sundhedsmyndighedernes risikovurdering om den muterede virus i mink som argument for at handle, som regeringen nu engang gjorde.

»Det indebar en risiko for folkesundheden. Den risiko kunne vi ikke sidde overhørige med. Derfor traf vi den vanskelige beslutning om at aflive alle mink. Jeg mener, alle er enige. Det ændrer ikke på, der er sket fejl. Det er indlysende,« lød det fra statsministeren.

Men de blå partier ville have flere indrømmelser.

Helt konkret blev der gentagne gange spurgt, hvorfor regeringen ikke stoppede den ulovlige ordre om aflivning af mink.

»Det ændrer ikke på, at det er den ansvarlige minister, der skal føre tingene ud i livet. Det handler ikke om at skubbe ansvaret fra sig. Det er sådan, ministersystemet fungerer i Danmark,« svarede Mette Frederiksen blandt andet til et af spørgsmålene.

Pernille Vermund og Nye Borgerlige gik så langt som at sige, at Mette Frederiksen og regeringen skulle træde tilbage som følge af sagen.

»Tilliden til folkestyret skal genoprettes.«

»Folket skal høres. Statsministeren må udskrive valg. Regeringen må gå af, og hvis Mette Frederiksen ikke gør det, må Folketinget få hende til det,« sagde Pernille Vermund.

Efter hasteforespørgslen mødte statsministeren pressen til en doorstep om dagens debat.

»Det var en god debat med mange relevante spørgsmål. Men jeg synes, folkesundheden fylder for lidt. Det må jeg sige. Det er bemærkelsesværdigt.«

Hun gentog desuden, at regeringen har fejlet.

»Jeg har ikke noget at skjule, understregede Mette Frederiksen.

Du kan læse meget mere om hele hasteforespørgslen, og hvad der blev spurgt om, i livebloggen herunder.