Det store slagnummer om en velfærdslov begynder at ligne en maveplasker for regeringen.

»Den her regering er god til at dele sine nyheder op – også i nogle meget fortyndede udgaver. Her var saftevanden virkelig blevet tynd,« siger B.T.s politiske kommentator Søs Marie Serup.

Onsdag forsøgte regeringen med tre ministre i spidsen på et pressemøde i Finansministeriet at appellere til de andre partier om at støtte regeringens forslag til en velfærdslov, som Folketinget stemmer om torsdag.

Forslaget om en velfærdslov var et af socialdemokraternes helt store slagnumre i valgkampen til sidste folketingsvalg. Siden er det blevet udsat flere gange, og da forslaget langt om længe blev præsenteret i oktober, fik det heller ikke ligefrem nogen drømmestart.

Regeringens røde støttepartier vil have flere penge, interesseorganisationer på stribe har skudt forslaget ned, og de blå partier mener, at forslaget er både billig valgkampsretorik og økonomisk uansvarligt.

Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, regeringens mest oplagte muligheder for at få flertal for forslaget, har indtil videre begge sagt mere eller mindre pænt nej tak til at stemme for.

Det har regeringens bøn om opbakning på dagens pressemøde ikke ændret noget ved, lyder det fra De Radikales finansordfører, Andreas Steenberg, da B.T. taler med ham onsdag eftermiddag.

»I stedet for at holde pressemøder om, hvordan man vil bruge penge, som andre har skaffet, så skulle regeringen hellere begynde at skaffe nogle penge og noget arbejdskraft. Lige nu er vores største udfordring, at vi mangler sosuer, sygeplejersker og pædagoger. Det skulle regeringen meget hellere bruge deres tid på end sådan nogle pressemøder her,« siger Andreas Steenberg.

»Grunden, til at vi i dag har flere penge til velfærd, er, at tidligere regeringer har ført en mere ansvarlig økonomisk politik. Det har den her regering ikke gjort,« siger Andreas Steenberg.

I Dansk Folkeparti mener formand Kristian Thulesen Dahl, at regeringens pressemøde er 'patetisk'.

»Det her er ren symbolpolitik. Det handler om at føre valgkamp og om, at man prøver at dele partierne op sådan, at hvis man ikke stemmer for deres lov, så er man imod velfærd. Det giver ingen mening, og en finansminister burde simpelthen holde sig for god til at synke så lavt,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Heller ikke Thulesen Dahl ser for sig, at Dansk Folkeparti kommer til at bakke regeringens forslag op, blandt andet fordi regeringen indtil videre ikke har villet give garantier om flere penge til ældreområdet eller vil se på, om der også kunne indføres minimumsnormeringer på ældreområdet.

»Socialdemokraterne synes simpelthen, at det her bare er en virkelig god løsning,« lyder forklaringen fra Søs Marie Serup på, hvorfor regeringen vælger at tage det noget usædvanlige skridt og holde et pressemøde med det primære formål at lægge pres på andre partier for at bakke dem op.

Søs Marie Serup, politisk kommentator, B.T.
Søs Marie Serup, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Det her en af de sager, hvor vi godt kan se, at vi har en et-parti-regering. Sådan en situation er meget typisk for en regering, der kun består af et enkelt parti, men vi har, blandt andet på grund af corona, ikke set det så meget fra den her regering endnu,« siger hun.

Samtidig er regeringen lige nu svagere, end den hidtil har været, på grund af de seneste ugers krisesager om særligt de slettede sms'er i toppen af Statsministeriet. Det gør, at de andre partier i Folketinget har fået mere mere blod på tanden i forhold til at gøre livet svært for regeringen.

Ifølge Søs Marie Serup kan regeringen dog godt holde til at gå kraftigt på kompromis eller droppe deres valgløfte helt.

»Men det er klart, at det altid vil være bedst for en regering at få tingene igennem. Velfærdsloven er også et løfte, der går helt tilbage til folketingsvalgkampen. Det vil også følge med ind i den næste valgkamp. Der er det bare bedre for regeringen at kunne sige, at de faktisk lykkedes med at få forslaget igennem, i stedet for at måtte sige, at man prøvede, men ikke kunne,« siger Søs Marie Serup.