Lyt til artiklen

Et af de væsentlige spørgsmål i regeringsforhandlingerne lige nu er, om Venstre er parat til at droppe kravet om at få undersøgt, om Mette Frederiksen kan straffes i minksagen.

Tidligere lørdag sagde tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, at Venstre burde droppe kravet om, at der skal laves en advokatvurdering af Mette Frederiksens juridiske ansvar i minksagen.

Netop spørgsmålet om en advokatvurdering betragtes som en af de helt store knaster, der skal høvles af, før Venstre og Socialdemokratiet ville kunne gå i regering sammen.

På Venstres landsmøde i Herning lørdag holder Jakob Ellemann-Jensen dog umiddelbart fast i sit krav om en advokatvurdering.

Han indrømmer dog samtidig, at han har drøftet kravet med Mette Frederiksen under forhandlingerne siden valget 1. november.

Jakob Ellemann-Jensen, Anders Fogh Rasmussen siger i dag, at det er tid til at komme videre og droppe kravet om en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Er du enig i det?

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi får sat et værdigt punktum i minksagen. Det synes jeg stadig er noget, der udestår. Vi har peget på en advokatvurdering. Det, synes jeg, ville være en logisk måde at gøre det på.«

Men kunne der være andre måder end en advokatvurdering at få sat det punktum i sagen på?

»Vi har hele tiden peget på en advokatvurdering, fordi vi mener, det vil være den logiske måde at gøre det på. Det allervigtigste er, at de mennesker, der har fået taget deres levegrundlag fra sig, får sat et ordentligt punktum. Mange tror, avlerne har fået erstatning, men sandheden er, at mange venter.«

B.T. har tidligere beskrevet, hvordan den samlede regning for minksagen på grund af forsinkelser med nedrivning af farmene står til at blive mindst én milliard kroner større end de omkring 19 milliarder, regering tidligere anslået, at sagen har kostet statskassen.

Har du drøftet spørgsmålet om en advokatvurdering med Mette Frederiksen i forhandlingerne om at danne en ny regering?

»Vi har ikke nogle drøftelser om at danne en ny regering lige nu.«

Har du drøftet spørgsmålet om advokatvurdering med Mette Frederiksen siden valget den 1. november – ja eller nej?

»Jeg har drøftet spørgsmålet om en advokatvurdering med Mette Frederiksen siden valget, ja.«

Og hvad gik de drøftelser på?

»Det kan jeg ikke fortælle mere om, for det er jo nogle drøftelser, hvor vi sidder og har nogle sonderinger og åbenhjertige samtaler. Det skal vi kunne have i fred.«

Ifølge B.T.s politiske kommentator holdt Jakob Ellemann-Jensen i sin tale på landsmødet alle muligheder åbne for at Venstre kan gå i regering med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Du kan læse hele analysen af talen her.

Lyt til B.T.s politiske podcast 'Slottet & Sumpen' med Anne Kirstine Cramon og Joachim B. Olsen.