Det er nu fuldt lovligt at flage med enhver nations flag i sin flagstang, hvis man har lyst til det. 

Herunder også flag fra nationer som Rusland eller andre lande, som Danmark har dårlige diplomatiske forhold til. 

Det bekræfter Justitsministeriet overfor B.T.

For et par uger siden vurderede Højesteret, at en mand fra Nørre Bjert ikke havde overtrådt den danske lovgivning, da han insisterede på sin ret til at flage med det amerikanske flag. 

Han havde oprindeligt modtaget en bøde, men den kendelse blev altså fundet forkert af Højesteret. Herefter udsendte Justitsministeriet en ny bekendtgørelse og fjernede tre ældre bekendtgørelser om regler vedrørende flagning. 

Tidligere har vurderinger af dommen lydt, at man muligvis ikke måtte flage med flag tilhørende lande, som Danmark havde et dårligt forhold til. 

Det afviser Justitsministeriet, som altså forklarer, at der er fuldstændig frit spil. Det chokerer Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der ønsker at lovgive mod flagning med andre nationers flag. 

»Det er absurd. Fuldstændig. Det bliver det vilde vesten, og jeg er bange for, at når det går op for folk, så vil man begynde at flage med det russiske flag eller det palæstinensiske flag som provokation,« siger Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti vil forbyde borgerne at flage med andre flag end Dannebrog
Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti vil forbyde borgerne at flage med andre flag end Dannebrog Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Hun afviser, at det er et indgreb i den personlige frihed, hvis borgerne nægtes retten til at flage med det flag, som de nu har lyst til. 

»Nej, det er det ikke. Dannebrog er vores allervigtigste og smukkeste symbol. Det bør have en ganske særlig status,« siger hun. 

Overfor Dansk Folkeparti står Liberal Alliance, som ikke umiddelbart ønsker at genindføre den praksis om, at det kun er tilladt at flage med Dannebrog, som mange danskere gik troede var bestemt ved lov. 

»Vi synes ikke, at politikerne på Christiansborg skal vedtage hvilke flag, som danskerne må og ikke må flage med,« siger Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen, som fortsætter:

»Jeg kan bedre se for mig, at man aftaler det i sin lokale grundejerforening eller vedtager det i kommunen.«

Hvorfor er det bedre?

»Det er bedre fordi, at det er tættere på danskerne. Jo tættere på danskerne det er, jo bedre i den her sag,« siger han og fortsætter:

Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen mener, at Christiansborg ikke skal bestemme hvilke flag, danskerne skal flage med
Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen mener, at Christiansborg ikke skal bestemme hvilke flag, danskerne skal flage med Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Jeg synes personligt, at Dannebrog er det dejligste og smukkeste flag, som alle borgere bør kunne se sig selv i. Det udtrykker, at her bor vi side om side i samhørighed og tolerance med hinanden. Men det er et frit land, og man bør kunne vælge selv.«

Så hvis en eller anden – eventuelt med sin grundejerforenings velsignelse – ønsker at flage med det russiske flag, så er det i orden med Liberal Alliance?

»Ja, det vil det jo være, selvom jeg ikke ser nogen årsag til at flage med andet end Dannebrog.«

Dansk Folkeparti frygter jo, at man i danske kolonihaver vil se masser af flag fra arabiske lande, eller at folk vil provokere og flage med det russiske flag. Frygter du ikke det scenarie?

»Nej. Danmark er et land, som dem der flytter hertil har tilvalgt selv. De bør også tage flaget til sig, og det tror jeg også, de gør i vid udstrækning,« siger Steffen Larsen. 

I regeringspartiet Venstre er man dog på linje med Dansk Folkeparti. 

»De gamle flagregler er fine, som de var. Og når Højesteret underkender dem, så må vi selvfølgelig lave loven om. Venstre vil derfor sikre, at det formelle juridiske grundlag genindføres, så Dannebrog altid har førsteprioritet,« skriver Venstres ferievikar som politisk ordfører, Torsten Schack Pedersen, til B.T.

Han skriver desuden, at flagene fra de nordiske lande, FN-flaget, EU-flaget og NATO-flaget kan blive tildelt mere lempelige regler, når de vajer sammen med Dannebrog. 

Andre nationers flag må man, hvis det står til Venstre, kun flage med, såfremt man indhenter tilladelse hos politiet. 

Dansk Folkeparti har fremsat beslutningsforslag om, at det skal forbydes at flage med andre nationers flag, men indtil det kommer op i Folketinget, er der altså frit slag. 

Du kan således sommeren over flage med lige præcis de flag, som du har lyst til uden at få vrøvl med ordensmagten.