Står det til Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skal ældre i år vaccineres med en særlig supervaccine, der beskytter dem bedre mod influenza.

Men som B.T. har kunnet afdække i en række artikler, har de danske sundhedsmyndigheder i år valgt at spare vaccinen væk og i stedet tilbyde sårbare ældre en standardvaccine.

Af WHOs officielle anbefaling vedrørende influenzavaccine fremgår det, at organisationen anbefaler alle lande, der har mulighed for det, at indkøbe særligt effektive vacciner til ældre.

»Højdosis-vacciner, kombinerede vacciner og vacciner med adjuvans har vist sig at have en højere effekt mod sygdom (…) sammenlignet med standardvacciner i ældre voksne, selv om der er nogle begrænsninger i data,« skriver WHO og konkluderer:

»Skulle disse vacciner være tilgængelige og har lande råd til dem, bør de anbefales, så længe brugen af dem ikke går ud over vaccination af andre målgrupper.«

WHO begrunder det med, at vaccinerne ser ud til at give særligt udsatte ældre en ekstra beskyttelse.

B.T. kunne onsdag fortælle, at en lang række lande, herunder Norge, Sverige og Tyskland, har valgt at følge WHOs anbefalinger og i år tilbyder ældre de mere effektive vacciner.

De sidste to vintre er vaccinen også i Danmark blevet tilbudt særligt udsatte ældre, men i år har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at man sparer den ekstra udgift.

»Du har at gøre med en meget dyr vaccine sammenlignet med den vaccine, vi bruger i forvejen. Der har vi vurderet, at værdien ved at bruge den her vaccine, den står ikke på mål med, hvad det vil koste,« har vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst udtalt.

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har ikke ønsket at oplyse, hvad det vil koste ekstra at indkøbe højdosisvacciner til ældre.

Ifølge B.T.s oplysninger koster højdosisvaccinen omkring 200 kroner mere end standardvaccinen.

Selvom Sundhedsstyrelsen har anbefalet at droppe vaccinen, kan sundhedsminister Magnus Heunicke alligevel vælge at købe den.

I et interview med B.T. siger han, at han blot følger Sundhedsstyrelsens anbefaling.

WHO skriver, at de anbefaler, man køber de særligt effektive vacciner til ældre, medmindre prisen på vaccinerne gør, at man ikke har råd til at vaccinere en ligeså stor del af befolkningen. Er det tilfældet i Danmark?

»Nej, det er da ikke tilfældet. Jeg har ikke læst det der fra WHO, og jeg har heller ikke hørt det fra dem. Jeg kan forstå, at der ikke er helt enighed om, hvordan det skal tolkes, det du læser op der, men selvfølgelig er det ikke sådan i Danmark, at vi ikke ville have råd til det,« siger Magnus Heunicke og fortsætter:

»Det er klart, at medicinpriser er høje, og det er vaccinepriser også, men jeg synes, det kloge er, at følge den sundhedsfaglige indstilling, der er.«

Det er Sundhedsstyrelsen, som har lavet den sundhedsfaglige indstilling til Sundhedsministeriet, men de ønsker ikke at stille op til interview.

I et mailsvar til B.T. skriver styrelsen, at den ikke mener, at WHO anbefaler en særlig forstærket vaccine til ældre.

»De anfører det som en mulighed, men at det er et ressourcespørgsmål,« skriver Sundhedsstyrelsen i sit mailsvar.

B.T. har på den baggrund spurgt Sundhedsstyrelsen, om det skal tolkes, som om den vurderer, at det vil gå ud over indkøbet af influenzavacciner til andre målgrupper, hvis man køber vacciner med ekstra beskyttelse til ældre.

Her svarer Sundhedsstyrelsen, at de ikke kan besvare spørgsmål om økonomi.