Mandag udsendte terrorgruppen al-Qaeda en voldsom erklæring, hvor de direkte opfordrer til angreb på Danmark.

Selvom truslerne kommer efter den seneste tids koranafbrændinger i Danmark og Sverige, så står flere partier fortsat fast på, at et lovindgreb om et forbud mod afbrændinger ikke er vejen frem. 

»Nu efterkommer regeringen islamisternes ønsker, og vi får alligevel trusler fra al-Qaeda. Det bekræfter bare, at vi ikke vinder noget ved at efterkomme deres ønsker,« siger Anders Vistisen, der er udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

Ifølge Anders Vistesen tager Mette Frederiksen direkte fejl, når hun bruger danskernes sikkerhed som et af argumenterne mod et forbud mod koranafbrændinger.

Anders Vistisen (DF) efter briefing af udenrigsordførerne om de internationale reaktioner på koranafbrændingerne i København mandag den 31. juli 2023.
Anders Vistisen (DF) efter briefing af udenrigsordførerne om de internationale reaktioner på koranafbrændingerne i København mandag den 31. juli 2023. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Vi får ikke en lavere trusselsvurdering ved at efterkomme radikale, militante islamisters ønsker,« siger udenrigsordføreren.

Det er dog ikke en kritik, som Christian Raabjerg Madsen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet, på nogen måde er enig i.

Ifølge den politiske ordfører er det oppositionen, der svigter sit ansvar. 

»Det er jeg ikke enig i, og man skal nok passe på fra oppositionens side at blive så principiel i sin argumentation, at man glemmer virkeligheden. Jeg synes, at vi har en opposition, der kører på frihjul her , og som svigter deres ansvar,« siger Christian Raabjerg Madsen og tilføjer: 

»De lukrerer på, at regeringen tager ansvar. Men det er nok en ny skillelinje i dansk politik, at der er en regering, der tager ansvar og en opposition, der vægrer sig ved at tage ansvar.«

Det Konservative Folkeparti har været imod et forbud mod koranafbrændinger fra begyndelsen, og ifølge den politiske ordfører ændrer en trussel fra terrororganisationen ikke på det standpunkt.

»Hvis vi valgte at reagere på sådan en trussel ved at ændre vores grundlæggende værdisæt, så har vi tabt som demokratisk samfund,« siger partiets politiske ordfører Mette Abildgaard og fortsætter:

»Det er ikke gratis at stå på mål for frihedsrettigheder, når der er udemokratiske kræfter, der vil bekrige én, og det er klart, at det nemmeste ville være at lægge sig fladt ned og rulle rundt. Men så ender vi med et samfund, som jeg ikke tror, vi ville kunne genkende og som ikke udtrykker Danmark med de frihedsrettigheder, vi nu engang har.«

Tore Refslund Hamming, der er ph.d. i militant islamisme, kunne mandag i et opslag på det sociale medie X meddele, at al-Qaeda havde delt en alarmerende udmelding søndag på terrororganisationens centrale mediebureau al-Sahab.

Al-Qaeda skrev blandt andet: »Mennesker af islam i Sverige, Danmark og hele Europa – hævnens pligt er placeret hos jer.«

En udmelding, der ifølge Tore Refslund Hamming har øget trusselsbilledet mod Danmark.

Ifølge Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, vil et forbud mod koranafbrænding ikke give danskerne en større sikkerhed.

»Det ville jo bare åbne for, at de ville lugte blod og få lyst til at true os tilsvarende en anden gang. Hvis vi bøjer af her, så kommer de bare tilbage og siger, at det var første point til os, nu fortsætter vi,« siger Pernille Vermund og tilføjer:

»Det vil være et skråplan, hvis vi bøjer af. Vi får jo ikke mere sikkerhed af at forbyde afbrænding af koranen. Til gengæld ender vi med at regeringen stiller sig på 100 procent på den voldsparate side, og det er et skråplan.«