Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

I videoen foroven: Her tager Trump historisk beslutning.

Klokken 20 tirsdag aften dansk tid meddelte den amerikanske præsident Donald Trump, at USA trækker sig ud af atomaftalen med Iran. Iran mister dermed sit incitament til at overholde reglerne, siger ekspert.

Siden Donald Trump indtog præsidentstolen i USA i januar 2017, har han taget afstand fra den omdiskuterede atomaftale med Iran, og nu har han endegyldigt trukket USA ud af aftalen og underskrev kort efter sanktioner mod det mellemøstlige land.

»Det, at Trump vælger at skrive sanktionerne mod Iran under med det samme, gør, at Iran i høj grad mister sit incitament til at overholde reglerne, for de vil alligevel blive ramt,« siger USA-ekspert og udenrigsredaktør på kongressen.com, Philip Ulrich, til BT.

Præsident Donald Trump viser det notat, han lige har underskrevet i Det Hvide Hus i Washington kort efter, han meddelte, at USA vil trække sig fra atomaftalen med Iran. 8. maj 2018. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Præsident Donald Trump viser det notat, han lige har underskrevet i Det Hvide Hus i Washington kort efter, han meddelte, at USA vil trække sig fra atomaftalen med Iran. 8. maj 2018. EPA/MICHAEL REYNOLDS Foto: MICHAEL REYNOLDS
Vis mere

Atomaftalen hedder officielt JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) og er simpelt forklaret en aftale mellem Iran, Tyskland, EU og de fem permanente medlemmer af FN’s sikkerhedsråd, USA, Frankrig, Kina, Rusland og Storbritannien.

Aftalen blev indført i 2015 under præsident Obama og handler om, at Iran forpligter sig til kun at have atomkraft til civilt brug. Mod den forpligtelse ophævede omverdenen omfattende sanktioner mod det Iran, som havde ramt landet ekstremt hårdt økonomisk.

Europa skal træffe vigtig beslutning nu

At USA trækker sig ud af aftalen betyder ikke, at den er død, men den er meget svækket, forklarer Philip Ulrich.

»Spørgsmålet er, om Europa vil følge deres økonomiske handelspartner USA, eller om de vil stå fast,« siger han og påpeger i samme omgang det første bump på vejen:

»Det bliver spændende at se, hvordan de europæiske ledere vil reagere nu. De har hele tiden støttet aftalen og ment, at det er den bedste, man kan opnå. Men tidligere har de europæiske ledere bevist gang på gang, at de er ude af stand til at blive enige indbyrdes. Men det kan være, at de er så enige i netop denne sag, at de måske kan lave en aftale selv nu. Det vil tiden vise.«

Frankrig og Tyskland er blandt de lande, der har opfordret præsident Trump til at blive i atomaftalen med Iran. Men lige lidt har det hjulpet, for tisdag aften valgte USA at trække sig fra selvsamme aftale. Her præsident Trump med den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel.
Frankrig og Tyskland er blandt de lande, der har opfordret præsident Trump til at blive i atomaftalen med Iran. Men lige lidt har det hjulpet, for tisdag aften valgte USA at trække sig fra selvsamme aftale. Her præsident Trump med den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel. Foto: AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / John MACDOUGALL
Vis mere

Udtrædelsen af aftalen svækker USA’s internationale ry markant og deres fremtidige muligheder for at lave aftaler. Philip Ulrich mener ikke, der er mange, der har lyst til at indgå aftaler med et lands siddende præsident, hvis de bare bliver ødelagt få år senere af efterfølgeren.

Slag mod Obama

Men hvorfor valgte Trump så at trække USA ud aftalen?

»Hvis vi skal se på det psykoanalytisk, så er det ganske enkelt, fordi det var Obama, der gennemførte den. Aftalen er blevet omtalt som en af Obamas største bedrifter, og derfor skal den væk. De politiske årsager er, at Trump simpelthen ikke mener, aftalen er god nok. Det er rigtigt, den har gjort, at Iran ikke længere har atomvåben, men landet har også gang i andre tvivlsomme ting i Mellemøsten. For eksempel støtter de Hizbollah (et islamistisk, militaristisk parti i Libanon, red.), præsident Assad (i Syrien, red.), er en del af borgerkrigen i Yemen og udvikler ballistiske missiler,« forklarer Philip Ulrich.

USA-eksperten er ikke overrasket over, at USA endte med at trække sig med aftalen, selvom han ikke havde forventet, at det ville ske så kontant ved, at præsidenten valgte at underskrive sanktioner mod landet lige bagefter.

Tirsdag aften klokken 20 dansk tid fortalte den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA træker sig fra atomaftalen med Iran. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Tirsdag aften klokken 20 dansk tid fortalte den amerikanske præsident, Donald Trump, at USA træker sig fra atomaftalen med Iran. EPA/MICHAEL REYNOLDS Foto: MICHAEL REYNOLDS
Vis mere

»Strengt taget trækker Trump sig ud mod bedre vidne. De fakta, han er blevet præsenteret for, har omhandlet ting, Iran tidligere har gjort, men som de altså ikke gør længere. Iran lever op til aftalen, men det har han valgt at ignorere,« siger Philip Ulrich og fortsætter:

»Trump siger, at Iran har destabiliserende adfærd, og det er rigtigt fra et amerikansk perspektiv. Problemet er bare, at Iran bestemt ikke er alene om det. Saudi-Arabien har også en stor finger med i spillet.«

Lige efter præsident Trumps udmelding valgte Irans præsident Hassan Rouhani at gå på talerstolen i Iran og sige, at Iran vil blive i aftalen. Det stemmer godt overens med den rolle, landet gerne vil indtage nu, mener Philip Ulrich.

»Iran skal bare spille den gode dreng i klassen nu, og de har sandheden på deres side i forhold til, at de ikke længere har atomvåben,« afslutter han.