Regeringen viser nu opbakning til den britiske premierminister, Theresa May, efter hun onsdag besluttede at indføre sanktioner mod Rusland. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) siger, at man vil tage kontakt til briterne for at undersøge, hvordan Danmark kan udvise solidaritet.

»Det er en frygtelig situation. Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad der er foregået. Vi skal selvfølgelig vise, at vi står på briternes side,« siger Anders Samuelsen til Ritzau. BT har talt med flere udenrigsordførere i folketinget, og her er der også opbakning til Theresa May.

»Når Rusland nægter at gå med i den videre efterforskning, så viser de jo de facto deres skyld. Der er behov for at kigge på nogle sanktionsmuligheder, der rammer topfolkene omkring Putin. Dem, der holder hånden under ham,« siger Michael Aastrup Jensen (V).

Baggrunden for sanktionerne er, at Rusland ikke har kunnet forklare, hvordan en russisk produceret nervegas blev anvendt under et drabsforsøg på den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter, Yulia Skripal, i den engelske by Salisbury. Theresa May konkludere på den baggrund, at den russiske regering stod bag mordforsøget.

Onsdag valgte Theresa May derfor at udvise 23 russiske diplomater og gjorde det klart, at man ville indefryse russiske midler, hvis det kan bevises, at de bliver brugt til at gøre skade på britiske liv eller ejendom. Derudover vil ingen ministre eller medlemmer af kongehuset være til stede under verdensmesterskabet i fodbold til sommer.

Sagen vil blive taget op i FN's sikkerhedsråd, og Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, afventer, hvad der kommer ud af det møde.

»Danmark bør lægge sig helt op af de anbefalinger, som FN måtte komme med. Putin vil nok komme med tilsvarende reaktion over for briterne, ligesom man så det for nogle år siden, da amerikanerne reagerede over for russernes indblanding i deres valgkamp. Her er det vigtigt at de vestlige lande reagerer og holder sammen,« siger Nick Hækkerup.

Enhedslisten er mere tilbageholdende og efterspørger flere informationer fra briterne, før man vil kommenterer på den konkrete sag, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard.

»Den her forbrydelse er naturligvis fuldstændig uacceptabel, og det skal man reagere på. Men før vi beslutter, om Danmark skal være med i noget, så bør der foreligge yderligere informationer, som vi kan tage stilling til,« siger Søren Søndergaard.