Andelsboliger vil som følge af regeringens nye boligaftale blive vurderet til at være mindre værd, når en valuar sætter prisen.

Det siger Dansk Ejendomsmæglerforening, der repræsenterer godt halvdelen af landets valuarer.

»Når en valuar vurderer andelsboligforeninger, skal han kigge på, hvad der ellers er blevet solgt i området. Og når vi kan forvente, at udlejningsejendomme sælges til lavere pris, vil andelsboligerne følge med ned,« siger Thomas le Dous, kommunikationschef i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Cirka 40 procent af alle andelsboligforeninger er i dag valuarvurderet, og de kan altså ifølge foreningen se frem til en lavere værdi.

Boligminister Kaare Dybvad (S) har ellers forsikret, at regeringens aftale ikke vil ramme andelshavere.

I aftalen, der har til formål at stoppe udenlandske boligspekulanter, har regeringen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet forsøgt at skåne andelsbolighavere.

Helt konkret vil man give mulighed for at fastfryse de nuværende valuarvurderinger.

Men ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening virker tiltaget ikke.

»I min bog er tiltaget kun noget værd, hvis du kan finde en at tage røven på. Før var andelsboligen det her værd. Det er den så ikke længere, men så leger vi, at den stadig er det samme værd. Hvem vil købe det?« spørger kommunikationschef Thomas Le Dous.

»Kan du få folk til at give mere for noget, end det er værd? Det afhænger jo af, om folk kan få belåning til det. Det kan blive svært for købere at få det godkendt af banken,« uddyber han.

Landets tre største banker, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, har allerede udmeldt, at de vil vurdere andelsboligforeninger til at være mindre værd som følge af regeringens aftale.

Hos Nordea lyder vurderingen, at andelshavere kan miste op til en femtedel af værdien af deres bolig.

»Vores forventning er, at de fleste andelsboligejendomme vil falde mellem 10-20 procent i værdi,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

B.T. har talt med boligminister Kaare Dybvad (S) for at få en kommentar til de nye oplysninger.

Han henviser i stedet til sin pressechef med ordene: »Jeg er på vej i møde.«

Pressechefen skriver i en sms: 'Ministeren når ikke at kommentere i dag'.

Venstre mener, at boligministeren ikke har villet lytte til advarslerne.

»Det her kommer jo ikke som nogen overraskelse. Helt ærligt - det er fordi, ministeren og de andre partier har været resistente over for de her advarsler, som organisationerne har råbt op om. Men ministeren ønskede kun at lytte til de få, der har ment det samme som ham,« siger boligordfører Heidi Bank (V) og uddyber:

»Vi ville ikke gå med til den her aftale. For vi mener, at aftalen skulle sikre lejerne, samtidig med at andelshaverne ikke skal betale gildet.«

Venstre kalder nu boligministeren i samråd for at få ham til at redegøre for aftalens konsekvenser for andelshavere, samt om regeringen vil gøre noget for at modvirke prisfald på andelsboliger.