Hun havde ingen ansatte under sig.

Alligevel fik direktøren i den konkursramte bycykelfond Tina Füssel en løn på 1,1 million kroner om året, og det har fået Erhvervsstyrelsen på stikkerne. Var lønnen for høj?

Nu viser det sig, at Erhvervsstyrelsen lukkede sagen i december 2022, fordi Tina Füssel var fratrådt.

Det viser dokumenter, som B.T. har fået aktindsigt i.

Tina Füssel blev direktør i Bycykelfonden i 2016.
Tina Füssel blev direktør i Bycykelfonden i 2016. Foto: PR-foto
Vis mere

De nye oplysninger kommer, efter at B.T. i sidste uge kunne fortælle, at Bycykelfonden er gået endeligt konkurs. Det skete, blot en måned efter at fondens datterselskab, Bikeshare, led samme skæbne.

Fondens konkurs var kulminationen på et annus horribilis for de hvide bycykler i København.

Der har manglet penge i kassen, og Erhvervsstyrelsen har mistænkt fonden for at betale en alt for høj løn til direktøren.

Derfor krævede Erhvervsstyrelsen, der er statens vagthund, at fonden redegjorde for, hvorfor det var nødvendigt at give direktøren løn på ministerniveau.

I oktober 2022 modtog Erhvervsstyrelsen så den seneste af flere redegørelser fra Tina Füssel og bestyrelsen i Bycykelfonden.

I redegørelsen skriver Tina Füssel og den nu tidligere bestyrelsesformand Morten Kabell blandt andet, at eksdirektøren har stået for »markedsføring, prisfastsættelse og udvikling og vedligeholdelse af bycyklen.dk«. Desuden skriver de, at der »i arbejdet har ligget mere end en fuldtidsstilling«.

Kort før jul valgte Erhvervsstyrelsen så at lukke sagen.

I et svar til Bycykelfonden 21. december 2022 skriver Erhvervsstyrelsen, at vederlaget »ud fra en umiddelbar betragtning virker højt henset til fondens og koncernens økonomiske stilling«.

Men da Tina Füssel fratrådte sin stilling 18. november 2022, gav det ikke mening for Erhvervsstyrelsen at bede Bycykelfonden om at skære i direktørens løn, fremgår det.

Bycykler i Pilestræde i København.  
Bycykler i Pilestræde i København.   Foto: Byrd/Frej Rosenstjerne
Vis mere

Derudover skriver Erhvervsstyrelsen:

»Styrelsen kan imidlertid ikke med den fornødne klarhed og sikkerhed i dette tilfælde konstatere, at vederlaget til den tidligere direktør faktisk oversteg, hvad der måtte anses for sædvanligt efter hvervets art og arbejdets omfang, og hvad der måtte anses for forsvarligt i forhold til fondens og koncernens økonomiske stilling.«

Martin Sibast Laugesen fra Liberal Alliance var før konkursen udpeget som Københavns Kommunes repræsentant i Bycykelfonden. Han siger:

»Jeg har hele tiden ment, at direktørhonoraret var ude af trit med det arbejde, der lå i fonden og fondens økonomiske situation. Men det var selvfølgelig meningsløst for Erhvervsstyrelsen at kræve en reduktion af direktørens løn, efter hun var fratrådt.«

Tidligere bestyrelsesformand i Bycykelfonden op til konkursen Morten Kabell fortæller, at lønnen blev aftalt, før han kom ind i bestyrelsen i december 2021.

»Jeg har arvet både lønningen og ansættelsesvilkår. Det kan jeg ikke gøre så meget ved,« siger Morten Kabell.

Men har 1,1 million kroner om året været en fair løn?

»Det vil jeg ikke gå ind i en vurdering af. Jeg har bare overtaget en ansættelseskontrakt, og hvis ikke det havde været for hærværk på cyklerne og coronanedlukningen, havde der været penge i fonden, og så havde der ikke været et problem med lønnen,« siger Morten Kabell.

Tina Füssel er ikke vendt tilbage på B.T.s henvendelse.