Trine Bramsen bør gå af som forsvarsminister.

Det mener en klar overvægt af danskerne i kølvandet på, at Trine Bramsen i de kaotiske dage og timer op til Kabuls fald tog til koncert i Odense og lod sig transportere med Marinehjemmeværnet for at føre kommunalvalgkamp på Ærø.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for B.T.

Helt præcist er 30 procent af danskerne ‘helt enige’ i, at Trine Bramsen skal gå af, mens 18 procent er ‘delvist enige’.

Omvendt er blot 13 procent af dansker ‘helt uenige’ i, at hun skal gå af, og 9 procent er ‘delvist uenige’.

Resten er hverken enige eller uenige eller har ikke taget stilling.

Som B.T. tidligere har afdækket, brugte forsvarsministeren et af Marinehjemmeværnets patruljefartøjer til at sejle sig tur/retur til partiarrangement på Ærø søndag 15. august. Det var samme dag, som Kabul faldt.

Ministerens brug af patruljefartøjet var ifølge Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, ulovligt, da en minister ikke må bruge Forsvarets materiel til private, partimæssige formål.

Forsvarsminister Trine Bramsen og Peter Hansted (S), som er partiets nye borgmesterkandidat på Ærø ved kommunalvalget til november. De står foran Socialdemokratiets campingvogn 'Røde Grethe' på Ærø. Billedet er taget søndag 15. august, hvor det stod klart, at situationen i Kabul var katastrofal. Bramsen blev fragtet til Ærø af Marinehjemmeværnets patruljeskib 'MVH 810 Luna'.
Forsvarsminister Trine Bramsen og Peter Hansted (S), som er partiets nye borgmesterkandidat på Ærø ved kommunalvalget til november. De står foran Socialdemokratiets campingvogn 'Røde Grethe' på Ærø. Billedet er taget søndag 15. august, hvor det stod klart, at situationen i Kabul var katastrofal. Bramsen blev fragtet til Ærø af Marinehjemmeværnets patruljeskib 'MVH 810 Luna'. Foto: Privat foto, Socialdemokratiet på Ærø
Vis mere

Trine Bramsen er kaldt i samråd om sagen nu på fredag, og her må hun forvente at blive grillet godt og grundigt, vurderer politisk kommentator Erik Holstein.

»Rigtig mange vil nyde at grille hende, men man må gå ud fra, at hun har væbnet sig til tænderne med argumenter om, at hun – trods sine prioriteringer – har passet sit job som forsvarsminister, og at hendes koncertbesøg og besøget på Ærø ikke har haft nogen praktisk betydning for evakueringen,« siger Erik Holstein.

Han tilføjer, at Trine Bramsens prioriteringer op til Kabuls fald 15. august virker som et udslag af utrolig dårlig situationsfornemmelse og dømmekraft.

»Man må undre sig over, at hun ikke ryddede kalenderen og koncentrerede sig om evakueringen af Kabul. Det var dumt af hende,« siger Erik Holstein og fortsætter:

»Men jeg vil mene, at sagen er for lille til, at hun skal gå af på den. Så skal der komme nye oplysninger frem om, at hendes besøg på Ærø og koncertbesøget har haft direkte negativ indflydelse på evakueringsindsatsen og er gået ud over nogle soldater, tolke eller lignende.«

Hvis fremtrædende militærfolk stiller sig frem og siger, at de havde brug for forsvarsminister Trine Bramsen i de hektiske dage op til og under den kaotiske evakuering fra Kabul, men at hun ikke var fuldt til stede, så bliver sagen sprængfarlig for Trine Bramsen, vurderer Erik Holstein.

»Så kommer hun i alvorlige problemer.«

En anden frisk måling, som YouGov har foretaget for B.T., viser, at Trine Bramsen nu er regeringens mindst populære minister, og at danskerne tenderer mod at synes ‘dårligt’ om hende.

Andre læser også