Lev i Polen eller Rumænien, mens dagpenge fra Danmark tikker ind på kontoen.

Sådan gør hundredvis af udlændinge hvert år. De arbejder få måneder i Danmark og rejser derefter til deres hjemland med tre måneders dagpenge i kufferten.

Især østeuropæere har opdaget den finte, som er blevet mere og mere populær de seneste år.

»Det er nogle EU-regler, vi modarbejder i Danmark. Fordi vi har høje dagpenge i Danmark, er der en naturlig risiko for, at andre EU-borgere udnytter det og lever for dagpengene i hjemlandet uden reelt at stå til rådighed for arbejdsmarkedet,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Mange østeuropæere kommer til Danmark og udfører manuelt arbejde i landbruget i en sommer sæson. Det kan f.eks. være som jordbærplukkere (Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix)
Mange østeuropæere kommer til Danmark og udfører manuelt arbejde i landbruget i en sommer sæson. Det kan f.eks. være som jordbærplukkere (Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men faktisk har coronakrisen sat en prop i dagpenge-finten, viser nye tal.

I 2020 valgte 1.152 borgere fra Polen, Rumænien, Bulgarien og Litauen at tage danske dagpenge med til et andet EU-land. Det er et fald i forhold til 2019, som var et rekordår.

»Det er selvfølgelig positivt. Men 2020 var også et særligt år, hvor mange grænser var fuldstændig lukkede i lande, som ikke har klaret sig så godt under coronaepidemien som Danmark,« siger Peter Hummelgaard.

»Derfor skal tallene også ses i det lys,« siger han.

RB Flere østeuropæere melder sig ind i fagforeningerne ARKIVFOTOS... RB Plus: Regioner vil ruste ledige til byggeboom. ARKIVFOTO: Det nye forbrændingsanlæg i København. Lige nu er det bare en stor byggeplads, men i 2017 står der en enorm bygning som bl.a. skal indholde forbrænding og kunstig skibakke. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2014)
RB Flere østeuropæere melder sig ind i fagforeningerne ARKIVFOTOS... RB Plus: Regioner vil ruste ledige til byggeboom. ARKIVFOTO: Det nye forbrændingsanlæg i København. Lige nu er det bare en stor byggeplads, men i 2017 står der en enorm bygning som bl.a. skal indholde forbrænding og kunstig skibakke. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2014) Foto: Kasper Palsnov
Vis mere

Det er EU-regler, som gør det muligt for andre EU-borgere at arbejde tre måneder i Danmark, hvorefter de har ret til tre måneders dagpenge fra Danmark, mens de søger job i hjemlandet.

Problemet er bare, at langt størstedelen vender tilbage til Danmark uden et job, når dagpengene udløber.

I 2019 vendte 82 procent af rumænerne og 81 procent af polakkerne tilbage til Danmark inden for seks måneder.

»Det er på ingen måde i orden, hvis EU-borgere udnytter de danske dagpenge. Og derfor arbejder vi også hårdt på at få det ændret,« siger Peter Hummelgaard.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under pressemøde om dansk økonomi og udbetaling af feriepenge i finansministeriet i København onsdag den 24. marts 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under pressemøde om dansk økonomi og udbetaling af feriepenge i finansministeriet i København onsdag den 24. marts 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Danmark har i årevis forsøgt at stramme EU-reglerne, så det bliver sværere at tage danske dagpenge med i kufferten til hjemlandet.

Men faktisk kan det gå den stik modsatte vej.

EU-Kommissionen forsøger nemlig at få et forslag igennem, som betyder, at andre EU-borgere kan få seks måneders dagpenge med til hjemlandet i stedet for tre måneder.

Ovenikøbet vil man kun skulle arbejde én måned i Danmark for at åbne kisten til dagpengene frem for tre måneder, som reglerne er i dag.

»Jeg er meget bekymret for, at ordningen bliver udvidet til seks måneder. Det vil åbne en dør for, at danske dagpenge bliver et tag selv-bord for andre EU-borgere, hvis hjemlande slet ikke har lige så gunstige ydelser,« siger Peter Hummelgaard.

Det har flere gange været på dagsordenen i Folketinget at indeksere dagpengene. Det vil sige, at man for eksempel modtager færre dagpenge, hvis man bor i Polen, hvor leveomkostningerne er lavere.

»Men det er bare ikke noget, Danmark har opbakning til i EU lige nu. Og der tegner sig heller ikke noget flertal for, at Danmark kan få det igennem lige foreløbig,« siger Peter Hummelgaard.

I 2020 var der i alt 2.415 personer, som tog dagpengene med til udlandet.