Regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen drejer på en politisk tallerken og er klar til at hente danske børn hjem fra Syrien.

I alt er der tale om tre kvinder med dansk statsborgerskab og 14 børn, som skal hentes hjem.

Det erfarer B.T., efter flere partier tirsdag er blevet orienteret om regeringens planer i Justitsministeriet. Det sker, inden en nedsat taskforce ventes at fremlægge dens arbejde onsdag.

Regeringen præsenterer sin plan på et pressemøde 19.30.

Det står ikke klart, hvornår de tre kvinder og 14 børn skal hentes hjem. Men de tre kvinder kan muligvis stå over for et retligt efterspil, når de engang kommer til Danmark.

Det står dermed også klart, at det ikke bliver alle børn med dansk tilknytning i syriske flygtningelejre, som umiddelbart hentes hjem med den nye beslutning.

Yderligere tre kvinder og fem børn er at finde i syriske flygtningelejre. Kvinderne har fået frataget deres danske statsborgerskab. Her er det ifølge B.T.s oplysninger regeringens forslag, at man tilbyder at hjemtage de fem børn – dog uden deres mødre. I givet fald skal mødrene give samtykke.

Ifølge B.T.s oplysninger er det især efterretningstjenesternes vurdering af sikkerhedssituationen i de syriske lejre, der får regeringen til at agere.

PET har blandt andet udtrykt en bekymring for, at lejrene ganske enkelt bryder sammen, eller at de kurdiske myndigheder kunne finde på at løslade beboerne. Situationen i lejrene er blevet forværret over den seneste tid med stigende vold og endda mordtilfælde.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forlader Christian IX's Palæ efter Dronning Margrethe og kronprins Frederik har modtaget USA's udenrigsminister Antony Blinken i Riddersalen på Amalienborg i København, mandag den 17. maj 2021.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forlader Christian IX's Palæ efter Dronning Margrethe og kronprins Frederik har modtaget USA's udenrigsminister Antony Blinken i Riddersalen på Amalienborg i København, mandag den 17. maj 2021.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Der har igennem længere tid været hård kritik af den socialdemokratiske regering for at lade danske børn i stikken i Syrien.

Særligt støttepartierne Enhedslisten og Radikale Venstre har raslet med sablen over udenrigsminister Jeppe Kofod og justitsminister Nick Hækkerup og deres håndtering af spørgsmålet.

»Vi kan ikke have tillid til ministre, der ikke handler«, sagde den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, sidste uge til TV 2 News.

Generelt har stort set samtlige støttepartier undsagt Mette Frederiksens kategoriske afvisning af overhovedet at overveje at hjemtage mødrene fra Syrien.

Statsministerens linje var, at man ikke vil hjemtage dem, da »de har vendt Danmark rykken«. Men nu ser den linje altså ud til at have rykket sig.

I slutningen af marts kunne et bredt flertal bakke op om regeringens forslag om at nedsætte en taskforce, der skulle komme med konkrete anbefalinger for, hvad der skulle ske med de mødre og børn, der i årevis har siddet i de syriske fangelejre al-Hol og al-Roj.

De danske myndigheder har tidligere hjemtaget børn fra lejrene i Syrien.

I juni 2019 hjemtog man en hårdt såret dreng, hvis mor og søskende dog fortsat befinder sig i en af lejrene i Syrien. Og i november samme år fik man hentet en bare 11 måneder gammel forældreløs baby til Danmark.