Et nyt forslag fra Enhedslisten bliver nu mødt med hård kritik.

Det socialistiske parti vil nemlig indføre to nye skatter. Og det får kritikere til at sende anklager om populisme og brandbeskatning i retning ad Enhedslisten.

Konkret går Enhedslistens forslag ud på at beskatte formuer over 35 millioner kroner med en procent. Det skal ske med en »grøn engangsformueskat«.

Dertil kommer en ekstra skat på banker, som ifølge partiet i 2023 har tjent »overnormale profitter«.

Forslaget møder kritik fra Venstre. 

»Enhedslisten vil brandbeskatte banker og folk, der har sparet mange penge op. De kan ikke se en stor pose penge, inden de vil kaste sig over den. Det er velkendt,« siger politisk ordfører Torsten Schack Pedersen til B.T. og fortsætter:

»Vi fremmer ikke økonomisk udvikling ved at brandbeskatte banker eller folk, der har sparet mange penge op med tilbagevirkende kraft. Det her forslag er vist mest velegnet til en studiekreds i Enhedslisten.«

De 19,3 milliarder kroner, som Enhedslisten regner med, at skatterne vil give, skal blandt andet gå til støtte til elbiler og elcykler samt en ny fjernvarmepulje.

Liberal Alliances skatteordfører, Steffen Frølund, er kritisk overfor ideen om at yde statsstøtte til elbiler, ligesom han retter en kritik mod forslaget om en særlig bankskat.

»Der er kun én kilde til de skatter, som en bank skal betale, og det er deres kunder. I sidste ende bliver det dig og mig, der skal betale. Bankerne er bare mellemmand for de penge, som Enhedslisten gerne vil hive op af din og min lomme for at bruge på nogle andre formål,« siger Steffen Frølund.

LA-ordføreren er desuden skeptisk overfor Enhedslistens definition af »overnormal profit«, som han ikke mener gælder for banker, der »ikke har en særligt stor profitgrad i forhold til deres størrelse.«

Den skepsis deler Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i tænketanken CEPOS.

Han mener generelt, at Enhedslistens udspil til to nye skatter er dårligt begrundet. Ligesom han mener, at Enhedslisten er blinde overfor de negative effekter, som skatterne vil have.

»Det er også nogle skatter, ikke mindst skatten på banker, som er i grundlæggende strid med, hvordan vi opfatter retssikkerheden. I Danmark er det et veletableret princip, at vi ikke beskatter med tilbagevirkende kraft,« siger Otto Brøns-Petersen til B.T. og tilføjer:

»Udspillet som hele har et populistisk præg. Man giver tilskud til nogle, man gerne vil tækkes, men slår så ned på nogle, det måske er nemt at hænge ud.«

B.T. har forelagt kritikken for Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted.

»Bankerne hiver i de her år milliarder op af lommen på danskerne med deres rentefinte, hvor de holder udlånsrenten oppe og indlånsrenten nede. De har historiske overskud. Vi synes, de penge skal tilbage i borgernes lommer – som vi gør med det her forslag,« lyder det i et skriftligt svar fra Dragsted, der tilføjer:

»Når det gælder en lille bitte formueskat på multimillionærerne, er det også sund og grøn fornuft. Det er kun fair, at de bidrager til at hjælpe hårdtarbejdende danske lønmodtagere og pensionister og andre lavindkomstgrupper økonomisk tørskoede gennem den grønne omstilling. Det hedder solidaritet, det er det Danmark er bygget på.

Du kan læse hele hans svar på kritikken her.