Hun tændte for sit tv en nat tilbage i 2008. Og det øjeblik åbnede i den grad Emilie Beckmanns øjne.

På skærmen tonede Jeanette Ottesen frem. En dansk svømmer, der dengang stormede frem.

Hvad det øjeblik gjorde for Emilie Beckmann, vender vi tilbage til, for hun er på nogle måder en arvtager for den 33-årige atlet, der søndag takkede af på den helt store OL-scene.

En atlet med enorm betydning, der har været med til at sætte nogle ekstremt høje standarder, fortæller Mette Jacobsen, der er tidligere svømmer.

Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

»Hun har stabilt leveret gode resultater over en lang periode. På den måde bliver man jo rigtig synlig, og samtidig har Jeanette også en personlighed, der gør, at hun kan lide at være synlig. Hun har både resultatmæssigt og personlighedsmæssigt været en person, der har været meget fremme alle mulige steder. Sådan noget har en kæmpe betydning,« siger Mette Jacobsen.

For det er ikke bare en utroligt stærk svømmer, der kan prale med titlen som Danmarks mest vindende atlet, bærer fem OL-deltagelser og titler som verdensmester, europamester og OL-bronzevinder på sit cv, som vi siger farvel til.

Det er også en markant personlighed, der nu har taget det sidste spring fra bassinskamlen som professionel. En bramfri kvinde, der ikke har været bleg for at bande i interviews, græde på tv og sige sin mening.

»Jeanette er først og fremmest sin egen. Hun er ikke en, der går langs væggene. Hun gør, hvad hun vil. Sådan kan man være på mange måder. Nogle er måske stadig meget stille, rolige og ydmyge, de går stille med dørene om, at de går efter de store mål, og så er der nogle, der fylder mere. Der er ikke tvivl om, Jeanette fylder mere på mange måder. Det er hverken med positiv eller negativ klang, det er bare sådan, hun er som person. Jeanette har aldrig gået og gemt sig nogle steder. Hun har i den grad været sig selv i det, det er ikke noget, der kommer unaturligt til hende,« siger Mette Jacobsen.

I 2011 vandt Jeanette Ottesen VM-guld på 100 meter fri. Her ses hun med sin guldmedalje.
I 2011 vandt Jeanette Ottesen VM-guld på 100 meter fri. Her ses hun med sin guldmedalje. Foto: PATRICK B. KRAEMER
Vis mere


Noget, der kan have været med til at have bragt hende så langt. Ikke at alle svømmere behøver være som Jeanette Ottesen, fortæller hun. Nogle holder sig måske lidt tilbage i rampelyset, og her nævner den tidligere svømmer Emilie Beckmann.

Hende, der som 11-årig stod op midt om natten for at se OL i 2008. Hun skulle se svømning. Se sine idoler.

»Jeg kan da huske, jeg stod op og så svømning i 2008 i Beijing midt om natten, hvor både Lotte (Friis, red.) og Jeanette svømmede. Det var der, jeg fik øjnene op for OL, og det blev min drøm. Både hende men ligeså meget Lotte og Rikke (Møller Pedersen, red.), der er stoppet og Pernille (Blume, red.) nu er nogle kæmpe inspirationskilder til, at man kan få lov til at drømme stort, selvom man kommer fra et lille land som Danmark,« fortæller Emilie Beckmann om den inspiration, Jeanette Ottesen har været for hende.

At Jeanette Ottesen er en person, der har markeret sig, kan den tidligere svømmer og nuværende ekspertkommentator hos Discovery+ Sarah Bro skrive under på. En atlet, der ikke kun havde travlt med sig selv. Hun var der for de unge.

I 2016 vandt Ottesen OL-bronze i holdkappen sammen med Pernille Blume, Rikke Møller Pedersen og Mie Ø. Nielsen.
I 2016 vandt Ottesen OL-bronze i holdkappen sammen med Pernille Blume, Rikke Møller Pedersen og Mie Ø. Nielsen. Foto: DOMINIC EBENBICHLER
Vis mere

»Hun tog mig under sin vinge, da jeg var ung, hun har altid haft min ryg og vist mig vejen. Vi har delt nogle af de bedste og hårdeste øjeblikke i hinandens karriere sammen, og alt det vil jeg være hende evigt taknemmelig for,« siger Sarah Bro.

Hun har både oplevet svømmeren Jeanette Ottesen og personen inde bag badedragt, badehætte og briller. En person med utrolig mange facetter.

»Jeanette er det største konkurrencemenneske, jeg nogensinde har mødt. Hun er målrettet og har altid is i maven. Udadtil kan hun fremstå som en benhård atlet, men for os, der kender hende, er hun det sødeste og mest betænksomme og omsorgsfulde menneske,« siger Sarah Bro, der beskriver Ottesen som »en kæmpe MVP (most valuable player, red.) og et ikon«.

At Jeanette Ottesen er målrettet, viste hun, da hun kæmpede sig tilbage på OL-scenen efter nogle hårde år. Ikke blot efter sin graviditet. Hun fortalte også åbent, hvordan hun mistede støtten fra Dansk Svømmeunion, efter hun offentliggjorde, at hun ventede barn, og så var hun en af dem, der stod frem i DRs dokumentar 'Svømmestjerner – Under overfladen' om brutale metoder fra landstrænerne i svømmehallen. Hun brugte sin stemme. Om sidstnævnte siger Mette Jacobsen, at dokumentaren godt kunne have været lavet for allerede 15 år siden. Men det har også handlet om kontekst.

Foto: PATRICK B. KRAEMER
Vis mere

»Er der en, der gør noget, gør andre det også. Der er så mange forskellige måder at gøre ting på, og Jeanette har altid haft sin egen måde at gøre tingene på. Dengang havde hun allerede oplevet nogle ting, men der var hun jo ikke klar i karrieren til at gå ud og sige noget, hvilket er helt naturligt, når man er på vej op. Ting blev også forpasset lidt tid. Man opnår en stjernestatus på et tidspunkt, hvor man begynder at kunne sige noget. Jeanette var mere stille på det tidspunkt, men har i løbet af årene og i takt med hun har fået flere resultater blevet mere sig selv. Der står hun ikke og gemmer sig, som hun måske gjorde i 2004. Hun har altid haft den side, men ikke altid vist den. Jeg tror altid, hun har sagt sin mening, men alt andet lige kommer ens mening bedre igennem, når man har flere resultater,« siger Mette Jacobsen.

Hun var selv 31 år gammel, da Jeanette Ottesen i 2004 svømmede sit første OL som teenager. Noget, Jacobsen klart vælger som det største øjeblik med Danmarks svømmedronning, der nu også kan kalde sig tidligere professionel. Faktisk har Mette Jacobsen også sendt en hilsen til Jeanette Ottesen i denne weekend.

»Jeg har for sjov skrevet til hende, at det var lidt en tradition, hun og jeg har startet. Jeg tog fem OL, sendte stafetten videre til hende, hun har taget fem, så hvem giver hun den videre til? Der har vi jo startet en sjov ting,« griner Mette Jacobsen, der dengang var en slags mentor for den unge Jeanette Ottesen.

En svømmer, der i den grad fandt sin vej i svømmeverdenen, OL-cirkusset og i det danske rampelys, og som nu efterlader et hul. Heldigvis ikke så stort, som man kunne frygte, siger Mette Jacobsen.

For andre er på vej frem. Blandt andre Emilie Beckmann nævner hun som eksempel, og så vandt Pernille Blume jo OL-guld i Rio, påpeger hun.

»For Jeanette er det også det rigtige øjeblik for hende. Det er ikke, fordi hun ikke er på toppen længere, for selvfølgelig er hun det, når hun er til OL, men hun er ikke, hvor hun har været, efter hun fik Billie og så videre. Stafetten har jo været undervejs et stykke tid, hvor andre har lavet de mest imponerende resultater. Det går heldigvis videre med et godt flow, men det er en, der har vundet så mange medaljer. Vi har heldigvis nogle, der har været i gang i nogle år, så vi er ikke nede på bunden, hvor vi skal finde et nyt forbillede. Det er blevet spredt ud og fordelt, og vi skal ikke starte forfra med noget, og det er rigtig godt for dansk svømning, at det ikke efterlader et dybt hul,« slutter Mette Jacobsen.