Bliver sommer-OL i Tokyo fra 24. juli til 9. august gennemført som planlagt, selvom verden i øjeblikket er ramt af coronakrise?

Den Internationale Olympiske Komité har meddelt, at drøftelserne om en eventuel udsættelse er afsluttet inden for de nærmeste fire uger.

Ender det med en udsættelse til eksempelvis 2022, vil en række aldrende danske sportsstjerner sandsynligvis have forpasset chancen for at opleve den helt specielle OL-stemning en allersidste gang.

B.T. har talt med tre højt profilerede atleter om denne problematik, og hvilke tanker de gør sig om situationen.

Sara Slott Petersen vandt sølv i kvindernes 400 meter hækkeløb ved OL 2016 i Rio de Janeiro.
Sara Slott Petersen vandt sølv i kvindernes 400 meter hækkeløb ved OL 2016 i Rio de Janeiro. Foto: SERGIO MORAES
Vis mere

Sara Slott Petersen, der vandt sølv i 400 meter hækkeløb ved OL 2016 i Rio de Janeiro, lægger ikke skjul på, at det ikke vil bekomme hende særligt vel, hvis OL bliver udsat.

»Jeg har de seneste år tilrettelagt alt efter, at min karriere skal slutte efter Tokyo-legene. Et karrierestop her ville passe mig rigtig fint,« siger Sara Slott Petersen, der ikke forstår, hvorfor store lande som Canada og Australien mandag meldte ud, at de under ingen omstændigheder har i sinde at sende atleter i konkurrence under den igangværende coronapandemi.

»Jeg synes, det er en dybt usympatisk måde at gøre det på. Det levner jo nærmest ikke IOC nogen mulighed for at træffe en anden beslutning. Det er vel ikke helt forkert at sige, at store nationer set i OL-mæssig sammenhæng har vredet armen om på IOC. Lige nu virker det for mig totalt panikagtigt, og jeg har altså en smule svært ved at se, at IOC har anden mulighed end at udsætte OL. Det er indiskutabelt, at coronakrisen globalt set er gigantisk. Så jeg vil ikke påstå, at deres udmelding er forkert. Men efter min mening burde IOC få muligheden for at analysere situationen på en ordentlig måde,« siger Sara Slott Petersen, der forestiller sig, at OL bliver flyttet til 2021.

»Til den tid vil jeg stadig have mulighed for at deltage, og jeg er sikker på, at min krop om et år fortsat ville kunne præstere på højt niveau. Det helt store spørgsmål for mig er, om tankerne inde i mit hoved kan følge med. Mentalt har jeg indstillet mig på, at OL 2020 skulle være endestationen. Jeg fylder til sommer 33 år og flytter snart fra lejlighed til nyindkøbt hus. Så før jeg vil kunne tage en endelig beslutning, er der nogle ting, der skal falde på plads,« siger Sara Slott Petersen.

Michael Maze i aktion ved OL 2012 i Tokyo.
Michael Maze i aktion ved OL 2012 i Tokyo. Foto: KAI PFAFFENBACH
Vis mere

Den 38-årige bordtennisspiller Michael Maze har chancen for at repræsentere Danmark ved et OL for femte gang i karrieren.

»Som coronakrisen har artet sig de seneste uger, giver det i mine øjne ingen mening at afvikle et OL om blot fire måneder. Jeg er jo på ingen måde ekspert, men det, der foregår i øjeblikket, er jo helt vildt,« siger Michael Maze, der OL-debuterede ved legene i Sydney i 2000. Fire år senere i Athen erobrede han sammen med Finn Tugwell en bronzemedalje i herredouble.

»Selvfølgelig vil jeg gerne have endnu en OL-deltagelse med, men det rammer mig mentalt ikke specielt hårdt, at en udsættelse er sandsynlig,« siger Michael Maze og tilføjer:

»For det første var mine kvalifikationsmuligheder minimale, og for det andet føler jeg, at jeg kan kan se tilbage på en karriere, der resultat- og oplevelsesmæssig har været langt bedre, end jeg kunne drømme om. På den baggrund sidder jeg ikke med en fornemmelse af, at deltagelse ved OL 2020 ville være prikken over i'et.«

Golfspilleren Søren Kjeldsen i aktion ved OL 2016 i Rio de Janeiro.
Golfspilleren Søren Kjeldsen i aktion ved OL 2016 i Rio de Janeiro. Foto: Emmanuel DUNAND
Vis mere

Den 44-årige golfspiller Søren Kjeldsen ønsker ikke at gøre sig til dommer over, om OL i Tokyo skal gennemføres som planlagt.

»Den ene dag kommer der opmuntrende meldinger fra Kina. Men de efterfølges ofte af nedslående nyheder fra Europa. Hvorvidt det er rigtigt eller forkert at udsætte OL til et senere tidspunkt, er jeg ikke tilstrækkelig godt inde i sagerne til at kunne udtale mig om. Men fra min egen verden kan jeg sige, at jeg lige nu kun har mulighed for at selvtræne hjemme i mit hus i Fredensborg, hvor jeg i kælderen kan putte på min egen puttebane,« siger Søren Kjeldsen.

En beslutning om udsættelse vil for hans vedkommende dog være at foretrække, eftersom han de seneste måneder er røget så langt nedad på verdensranglisten, at han næppe kan nå at kvalificere sig.

»Selvfølgelig vil jeg gerne med til OL. Jeg var med for fire år siden i Rio, og det var en helt fantastisk oplevelse. Det, at alverdens atleter er samlet på et sted, giver en enestående stemning,« siger Søren Kjeldsen.