Lyt til artiklen

Seks baseballstjerners død sættes nu i forbindelse med den bane, de spillede på igennem mange år.

Alle seks døde, før de fyldte 60 år.

Det er kunstgræsunderlaget på det ikoniske og nu nedlagte Veterans Stadium i Philadelphia, der er kommet i søgelyset i USA.

Herhjemme er underlaget også i fokus, fordi et EU-forslag om at forbyde salget af gummigranulat til kunstgræsbaner kan ramme de danske fodboldbaner hårdt.

Philadelphia Phillies stjernerne Darren Daulton og John Vukovich omfavner hinanden efter en sejr i 1993. Begge er siden døde af en sjælden form for hjernekræft.
Philadelphia Phillies stjernerne Darren Daulton og John Vukovich omfavner hinanden efter en sejr i 1993. Begge er siden døde af en sjælden form for hjernekræft. Foto: Chris Gardner
Vis mere

Det er mediet Philadelphia Inquirer, der sætter fokus på det kunstgræs, som nu menes at være skyld i den sjældne form for hjernekræft, der tog livet af de seks tidligere spillere David West, Ken Brett, Tug McGraw, John Vukovich, Johnny Oates og Darren Daulton.

Veterans Stadium og kunstgræsunderlaget var i tre årtier hjemmebane for både byens baseballhold, Philadelphia Phillies, og NFL-hold, Philadelphia Eagles.

Mediet har købt et stykke af det gamle underlag for at få det undersøgt.

Og resultaterne er skræmmende.

Der blev nemlig fundet hele 16 typer sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i kunstgræsset.

Stofferne ophober sig i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.

»Forekomsten af hjernekræft blandt Phillies-spillere, der spillede på stadion mellem 1971 og 2003, er omkring tre gange højere end gennemsnittet blandt voksne mænd,« lyder det i undersøgelsen.

Allerede dengang stadion var i brug, blev det kunstige underlag heftigt kritiseret for at være farligt.

Det var dog af en helt anden årsag.

Kunstgræsset fik nemlig skylden for utallige alvorlige skader, og banen blev af spillerne kåret til den værste i NFL.

Du kan læse mere om, hvordan et eventuelt EU-forbud mod salget af gummigranulat – lavet af opskårne bildæk – kan ramme de danske fodboldbaner, lige HER.