Han har været verdensranglistens nummer et siden 2011. Han er firedobbelt og forsvarende verdensmester. Sportens største navn.

Magnus Carlsen ved det godt. Og han vil gerne fastholde den position. Men han nyder omtalen.

Den 28-årige nordmand er i disse dage i København for at deltage i Energi Danmark Champions Battle 2019 i Cirkusbygningen onsdag.

Ved tirsdagens pressemøde er det tydeligt, at hans fokus ligger på selve skakspillet og ikke det rundt om.

14-årige Jonas Buhl Bjerre (tv) skal møde Magnus Carlsen (midten) ved onsdagens store event i Cirkusbygnining. Magnus Carlsen blev som 13-årige stormester i skak - to måneder før Jonas Buhl Bjerre blev født.
14-årige Jonas Buhl Bjerre (tv) skal møde Magnus Carlsen (midten) ved onsdagens store event i Cirkusbygnining. Magnus Carlsen blev som 13-årige stormester i skak - to måneder før Jonas Buhl Bjerre blev født. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

For mens omverdenen putter ham på en pedestal og hylder ham for at være noget af det bedste, der er sket for sporten, ønsker Magnus Carlsen ikke at fokusere på det.

»Jeg tænker ikke så meget over det, andet end at hvis jeg fortsætter med at spille godt, så fortsætter det. Jeg ser det på den måde, at jeg føler, mit topniveau er bedre end de andres, og det prøver jeg at bevise hver gang,« siger Mangus Carlsen til B.T.

Hans manager, Espen Agdestein, har allerede tidligere forklaret til B.T., at skakstjernen egentlig bare gerne vil fokusere på skakken.

På pressemødet sagde han det også selv, da han bliver spurgt ind til nogle af de forskellige computersystemer, der studerer skaksporten.

»Jeg ved ikke ret meget om det. Jeg er ikke så god til sådan noget teknisk og kan egentlig ikke så meget andet end skak,« lød det fra Magnus Carlsen foran den fremmødte presse.

Det samme gælder brandet omkring Magnus Carlsen, som ifølge VG har udviklet sig enormt stort og indtjent et trecifret millionbeløb siden 2007. Som årene er gået, er nordmanden trådt mere og mere i baggrunden og holdt sig mere ude af brandingen af sig selv.

»Jeg ved egentlig ikke, hvor meget det var dengang. Men nu til dags tænker jeg mest på at spille så god skak som muligt,« lyder det igen fra den smågenerte nordmand.

Han svarer høfligt og smilende, og da snakken falder på det at skabe nye skakspillere og interesse for spillet, går det lettere for ham.

»Jeg synes jo, skak er et fantastisk spil, og jeg har allerede haft enorm glæde af det i 20 år. Jeg ville ønske, at flere skulle opleve glæden ved skak. Ikke nødvendigvis ved at satse på skak og blive verdens bedste - for det er ikke noget, alle kan klare - men for at kunne bruge det i andre områder i livet og den udfordring, man får med sig,« siger Magnus Carlsen til B.T.

Det udviser sig blandt andet ved applikationen 'Play Magnus', hvor man kan spille mod verdensmesteren i forskellige stadier af hans karriere. Der er også udviklet apps, der lærer børn om skak.

Den digitale udvikling i skak kommer i en samtid med den rivende udvikling i e-sport, og det er også en udfordring i håbet om flere unge skakspillere, mener Magnus Carlsen.

»Det er klart, at det på den ene side er vanskeligere end før, men jeg tror, der er noget ved skak, der drager voksne og børn. Der er noget specielt ved traditionen omkring spillet. I alle andre typer spil kan du trille med en terning, og der kan ske et eller andet mærkeligt, men her er det mere sådan, at hvis du slår din kammerat, så er du bedre. Så jeg tror, der er nogle helt specielle udfordringer ved spillet, der fortsat vil tiltrække folk,« siger Magnus Carlsen.