Dansk hestefamilie risikerer at være strandet i spansk mareridt i mange måneder endnu.

Imens bliver flere heste syge og dør af den aggressive herpesvirus 1, som hærger i staldene ved det internationale stævne i Valencia.

Danske Kirsten Rie Truelsen, som B.T. tidligere har fortalt om, er fortsat fanget i Spanien.

Her kommer hun og familien til at være sammen med deres syge heste på ubestemt tid – måske helt indtil sommerferien.

»I går var der tre heste, der døde, og jeg kørte to heste på et dyrehospital, som har lavet ekstra pladser. Vi havde fire syge i går, nu har vi fem syge heste. Den her virus er så aggressiv,« forklarer Kirsten Rie Truelsen.
»I går var der tre heste, der døde, og jeg kørte to heste på et dyrehospital, som har lavet ekstra pladser. Vi havde fire syge i går, nu har vi fem syge heste. Den her virus er så aggressiv,« forklarer Kirsten Rie Truelsen. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Der går i hvert fald halvanden måned, før vi kan komme hjem. Da der fortsat er heste, der bliver smittet dagligt, kan vi ikke påbegynde vores karantæneperiode. Vores karantæneperiode 21 dage fra, at alle heste er friske. Så længe nye heste smittes starter karantænen på 21 dage forfra,« fortæller Kirsten Rie Truelsen til B.T.

Da nye heste i øjeblikket dagligt bliver bekræftet smittet med herpesvirus 1, har kursen hjem mod Danmark lange udsigter.

»Det her kan fortsætte indtil juni eller juli måned, men vi forsøger lige nu at finde en måde, vi kan få de raske heste hjem på med rideforbundet,« siger Kirsten Rie Truelsen.

Hun anslår, at der lige nu er 86 syge heste ud af de 100, som har stået i samme stald. Men på selve stævnepladsen er der omtrent 140 heste i alt.

Hoppen Iris van her Fries Hofke overlevede ikke mødet med det spanske heste-mareridt i Valencia (privatfoto)
Hoppen Iris van her Fries Hofke overlevede ikke mødet med det spanske heste-mareridt i Valencia (privatfoto)
Vis mere

Derfor kan der sagtes komme endnu flere smittetilfælde i Valencia, hvor portene er lukket i for transport ud af byen med heste.

Kirsten Rie Truelsen har indtil nu mistet en hest, men har to syge heste stående i stalden.

Hun kalder hele situationen en katastrofe.

»Arrangørerne skulle have reageret hurtigere og have fjernet de raske heste fra de syge. Det skete først efter ti dage,« siger danskeren, som må se frem til at bor flere måneder i familiens lastbil, der er indrettet til midlertidig bolig.

Arkivfoto. Hesteherpes er en alvorlig sygdom.
Arkivfoto. Hesteherpes er en alvorlig sygdom. Foto: Privatfoto
Vis mere

»Vi bor i vores lastbil, hvor vi har stue og et køkken og har sengepladser. Det er selvfølgelig luksuslastbiler, så det går nok,« siger Kirsten Rie Truelsen, som dog er meget påvirket af hele situationen.

»Derhjemme har jeg folk bag mig til at passe vores andre heste. Men de ved, at de ikke skal kontakte mig, med mindre det er meget vigtigt, for vi er lige til at lukke op og skide i rent ud sagt,« slår hun fast.