Lyt til artiklen

Mads Fuglede klar som Gitte Lillelund Bechs afløser for Venstre i Gladsaxe

Danskerne kender ham som eksperten, der ved alt om USA. Nu skal de måske snart vænne sig til at se ham som folketingspolitiker.

Mads Fuglede håber mandag at blive valgt som Gitte Lillelund Bechs afløser i Venstres Gladsaxe-kreds. Såvidt vides er der ingen modkandidat ved mandagens opstillingsmøde, og dermed skulle den politiske karriere være godt på vej.

- Venstre er mit parti. Det er der, jeg ligger politisk. Danmark har skabt et af de fineste samfund, men overhovedet kan forestille sig. Det er et samfund, der ikke skal revolutioneres, men det skal reformeres til at passe med tiden og udviklingen. Bredt set er Venstres bud på, hvordan man gør det også der, jeg er politisk, siger Mads Fuglede, der er uddannet som kandidat i historie og filosofi fra Aarhus Universitet.

Venstres Gladsaxekreds har for tiden ingen folketingskandidat, efter Gitte Lillelund Bech i august 2013 forlod Folketinget til fordel for en stilling hos kommunikationsbureauet Advice. Hun blev afløst af Jakob Engel-Schmidt (V).

Nu tyder alt på, at det bliver Mads Fuglede, der mandag bliver valgt som Venstres mand i Gladsaxe. USA-eksperten forsikrer, at han ikke stræber efter at klone Danmark om til Danmarks Forenede Stater.

- Slet ikke. Jeg holder utrolig meget af USA og deres samfund. USA er et indvandrerland, der på alle mulige måder er anderledes end Danmark. Men Danmark skal være Danmark, og USA skal være USA. De har ikke ret meget til fælles. Vi har en velfærdsstat, der passer til det, vi har valgt. Politisk er der ikke ret meget ved USA, som jeg synes, man skal have transformeret til en dansk kontekst.

Blandt hans mærkesager finder man blandt andet en justering af den offentlige sektor.

- Jeg brænder meget varmt for, at den offentlige sektor skal kunne køre længere på literen. En mere effektiv offentlig sektor. Vi bruger mange penge på den, men den er ikke nødvendigvis færdig i sin endelige form. Den kan yde endnu mere. Det skal også kunne betale sig at arbejde og drive virksomhed i Danmark. Ellers er der ikke råd til et samfund, hvor vi er så gode, som vi er til at tage vare på de svageste iblandt os.

- Jeg er også meget glad for Danmarks aktivistiske rolle i verden. Vi skal bestræbe os på at holde fast i at være en nation, der tager et ansvar for det internationale arbejde, der slet ikke står mål med vores størrelse. Selvfølgelig skal vi også tage vare på den generation af piger og drenge, der nu kommer hjem efter at have tjent fædrelandets interesser uden for rigets grænser.

Skærmtækket bliver ingen sovepude for USA-eksperten, forudser han.

- Jeg er meget ydmyg omkring det og bilder mig bestemt ikke ind, at fordi jeg engang imellem har siddet og kloget mig på tv, så har jeg et forspring. Hvis jeg skal i Folketinget, skal jeg kæmpe for hver enkelt stemme, ellers kommer jeg ikke ind. Nu må vi se, om jeg kan overbevise vælgerne i både min kreds og storkredsen om, at en stemme på mig er godt givet ud.

Mads Fuglede er født i 1971.