For fem år siden blev energibundtet Lena Nyhus så syg, at hun ikke længere kunne bruge sin krop. Men ilden i hendes sjæl er ikke slukket. I dag kæmper hun fra sin sofa utrætteligt mod omskæring.

Det er ikke med sin gode vilje, at hun fortæller sin historie fra den lilla hjørnesofa i sin stue i et etagebyggeri i Farum. Hun drev sin egen virksomhed og solgte økologiske produkter på nettet, da hun fik hun konstateret fibromyalgi. I dag kan hun på sine dårlige dage ikke selv bevæge sig ud på toilettet, ligesom hun ikke kan have sine to børn boende hos sig.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele Lenas historie.


For fem år siden blev energibundtet Lena Nyhus så syg, at hun ikke længere kunne bruge sin krop. Men ilden i hendes sjæl er ikke slukket. I dag kæmper hun fra sin sofa utrætteligt mod omskæring.

Der var fart på Lene Nyhus i gamle dage. Hun spillede rollespil, passede sine to børn, åbnede virksomheder, som andre skifter job. Og løb – bare for at slappe af.

»Jeg har altid haft adhd og var tidligere hende, der hang på væggene. Når jeg spillede rollespil med gutterne, var det altid mig, der blev sendt af sted, når nogen skulle løbe langt,« griner hun.

Om natten sov hun mellem fire og seks timer. Når det blev morgen, sprang hun ud af sengen og løb en tur for at komme i gang med dagen.

»Jeg havde altid meget energi, lige indtil jeg fik en hammer i hovedet og aldrig rejste mig igen,« siger Lena Nyhus.

Som 43-årig er hun i dag formand for en forening, der kæmper for at få indført en aldersgrænse for, hvornår drenge må omskæres. Stod det til formanden, burde aldersgrænsen gælde både i Danmark og resten af verden.

Egentlig har hun ingen personlig historie, der berettiger hende til at være ekspert på netop dét område, men hun har en masse indespærret energi, og tilfældigt faldt hun en dag over en god sag, som hun kunne kæmpe for.

Fra den lilla sofa

Det er ikke med sin gode vilje, at hun fortæller sin historie fra den lilla hjørnesofa i sin stue i et etagebyggeri i Farum. For fem år siden drev hun sin egen virksomhed og solgte økologiske produkter på nettet, da hun fik hun konstateret fibromyalgi. I dag kan hun på sine dårlige dage ikke selv bevæge sig ud på toilettet, ligesom hun ikke kan have sine to børn boende hos sig.

Det begyndte med, at hun skulle have foretaget en operation i underlivet.

»Men i lang tid efter var smerterne langt voldsommere end forventet. Jeg kom simpelthen ikke op igen. Jeg havde hele tiden smerter og blev hurtigt udmattet. Energien var der stadig i mit hoved, men den manifesterede sig ikke i kroppen, som den ellers altid har gjort,« siger hun.

Smerterne koncentrerede sig ikke omkring underlivet. Lena Nyhus fik smerter forskellige steder i kroppen. Hun havde ondt i hovedet, musklerne, leddene, huden og øjnene. Hvert enkelt symptom blev set af en specialist – hun frekventerede både en gynækolog, en mave/tarm-specialist, en psykiater og en neurolog. Hver og én undersøgte Lena Nyhus og sendte hende hjem igen uden svar.

PRIVATFOTO
PRIVATFOTO
Vis mere

»Jeg troede, jeg var ved at blive sindssyg. En dag lavede jeg en liste over alle de symptomer, jeg havde. Så gik jeg op til min egen læge. Da hun så listen, sagde hun straks: ’Gud, vi har overset, at du har fibromyalgi’. Det var en kæmpe lettelse at få diagnosen.«

Fibromyalgi er en sygdom i centralnervesystemet, som angriber kroppens små nerver, i modsætning til sklerose, som angriber de store. Når man har fibromyalgi, kan man opleve føleforstyrrelser som f.eks. stærke smerter i huden, leddene, musklerne og problemer med fordøjelsen samt uendelig stor træthed.

På et tidspunkt måtte Lena Nyhus opgive sine virksomheder og satte sig i den sofa, hun ikke har rejst sig fra siden.

»Som 38-årig lærte jeg at sidde stille. Jeg har siddet i den her sofa i fem år. Fuck, hvor er det vildt,« siger hun og bliver et øjeblik meget alvorlig.

»Se, jeg har faktisk siddet den i stykker både i den ende og her,« siger hun og peger ned under sig selv og det varmetæppe, hun altid har viklet om sig.

Når dagene er værst, sidder hun helt stille med varmetæppet om kroppen og en ispose på nakken. Hun kan ikke forklare hvorfor, men dét hjælper. Lige nu har hun ikke været uden for en dør i godt en måned.

Altafgørende for at Lena Nyhus trods alt trives, har været, at hun holdt op med at håbe på bedring, accepterede sine vilkår og fik det bedste ud af dem.

»Jeg sad her og havde det forfærdeligt. Jeg græd. Men fandt ud af, at jeg ikke følte mig så ensom, når jeg var med i forskellige debatter online. Så jeg begyndte simpelthen at debattere på nettet for ikke at blive sindssyg. «

En af de debatter, Lena Nyhus faldt over, handlede om omskæring af drengebørn. I en israelsk avis argumenterede en dansk jøde i slutningen af 2012 for, at modstandere af omskæring var antisemitter. Den artikel læste Lena Nyhus. Og ’så kørte bussen’, som hun siger.

Mere end et lille snit

For Lena Nyhus var omskæring et overgreb, der har rødder i både jødedommen og islam. Og det er ikke noget, man bør udsætte sine uskyldige drenge for, argumenterede hun i det læserbrev, hun efterfølgende sendte til Jerusalem Post.

Bagefter lænede hun sig tilbage i sofaen og ’forventede en shitstorm’.

Men de rasende reaktioner udeblev. I stedet modtog hun en lang række takkebreve fra mænd fra hele verden.

»En af de mail, jeg fik, var fra en tysk mand af tyrkisk afstamning, som er så skadet af sin omskæring, at han havde fået en depression og var dybt ensom. Han betroede sig til mig.«

Den og mange andre oplevelser var årsag til, at Lena Nyhus oprettede en blog og en Facebookside, der handlede om omskæring af drenge.

Privatfoto
Privatfoto
Vis mere

»Jeg lagde første blog ud 3. december 2012. Den 21. december havde bloggen haft 3.000 besøg fra hele verden. Jeg kunne virkelig se behovet og vidste, at jeg ikke bare kunne lade disse mænd og drenge hænge. Jeg har aldrig følt mig så forpligtet af noget, siden jeg fik mine børn,« forklarer hun.

Den aften fandt Lena Nyhus dét, hun kalder ’et Lena-formet hul i den offentlige debat’, og det hul har hun forsøgt at udfylde mere eller mindre nonstop i fire år.

Ingen joke

Hvis nogen i Danmark ønsker at vide noget om konsekvenser og risici ved omskæring, så er det Lena Nyhus, man skal kontakte. Hun kender ikke bare til kirurgien og lovgivningen, men har også hørt tusindvis af personlige beretninger.

Hun har gjort det til sin livsmission at gøre det ulovligt at omskære børn. For som mottoet er i Intact Denmark: ’Man skærer da ikke i raske børn’.

Ofte er hun den første person, drengene eller mændene har betroet sig til. Og den første, der respekterer deres historie.

»Det er mennesker, som kan huske, hvordan de er blevet holdt nede af deres egne familiemedlemmer, mens en fremmed mand med en taske er kommet ind i stuen og har skåret i dem. I nogle tilfælde bliver deres historie gjort til en joke. Noget, man griner ad i mange år efter. Historier om små drenge, der flygter eller råber: ’jeg vil have den tilbage’,« siger Lena Nyhus med en blanding af sorg og gru i stemmen.

For nylig er Lena Nyhus blevet kontaktet af FN, der gerne vil vide noget om omskæring. Hun er en af de førende stemmer i debatten, men det er både tilfældigt og pudsigt, at hun er blevet talerør for en masse mænd og nogle få kvinder, som har mén af omskæring.

»Det er da underligt, at det lige er mig. Mange af dem, der har skrevet til mig, synes, det er sjovt, at det første menneske, der har anerkendt deres oplevelser, er en hvid kvinde fra en kultur, som ikke har tradition for omskæring. Men jeg kan godt møde folk åbent og respektfuldt, selv om jeg ikke personligt har oplevet det samme, som de har.«

Sammen med resten af holdet bag foreningen Intact Denmark udgiver hun hundredevis af blogindlæg, debat indlæg, rapporter og kronikker hvert år, hvor hun forsøger at påvirke danskerne og deres folkevalgte til at kræve en aldersgrænse for, hvornår man kan blive omskåret, så det ikke længere er uskyldige børn, der bliver udsat for indgrebet. På hendes væg hænger en plakat med alle 179 folketingspolitikere. Hver af dem er udstyret med enten en grøn eller en rød post-it – afhængig af om de er for eller imod en aldersgrænse. Hendes klare mål er at få hele plakaten til at lyse grønt og dermed gøre Danmark til det første land i verden, der forbyder rituel omskæring af børn. Farvefordelingen viser, at hun er tæt på sit mål.

Lena Nyhus kæmper utrætteligt for at redde børn fra omskæring. Men kampen har også reddet hende selv.

»Den blev også min egen redningskrans. Endelig havde jeg noget at gå op i, som ikke handlede om min egen situation.«