Den omstridte, nordjyske hestemilliardær Andreas Helgstrand slipper ikke for, at skjulte optagelser fra hans stald bliver vist i TV 2-programmet 'Operation X' senere på året. 

Det har Retten i Aalborg netop slået fast, skriver Journalisten. 

Retten har givet TV 2 medhold i, at optagelserne kan bruges, selvom hestemilliardæren ellers begærede forbud mod de skjulte optagelser.

Ifølge Nordjyske brugte Retten begrundelser som 'samfundsvæsentlig interesse' og 'dyrevelfærd', da Helgstrands krav om et forbud mod at vise optagelserne blev afvist. 

Andreas Helgstrand på hesten Jovian.
Andreas Helgstrand på hesten Jovian. Foto: Constantin Zinn/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og det vækker glæde hos TV 2. 

»Vi er tilfredse med, at retten ikke nedlagde forbud mod TV 2's kommende publicering af de skjulte optagelser. Vi er også tilfredse med, at retten ligesom os vurderer, at dyreetik og dyrevelfærd er spørgsmål af væsentlig samfundsmæssig interesse. Nu vil vi koncentrere os om indholdet i vores kommende programmer, som vi glæder os til at kunne vise senere på året,« lyder det fra redaktionschef Michael Nørgaard fra TV 2 Dokumentar i et skriftligt svar til Nordjyske.

Andreas Helgstrand var ellers tydeligt frustreret, da han blev bekendt med de skjulte optagelser. 

»Det er utrolig krænkende, og stærkt bekymrende, at vores medarbejdere og jeg har fået krænket privatlivets fred udelukkende for at skabe en spændende dokumentar,« lød det i juni fra Helgstrand, da det kom frem, at han og TV 2 var røget i totterne på hinanden over optagelserne. 

Han var forinden blevet orienteret om, at TV 2 havde brugt en muldvarp til at lave skjulte optagelser i hans virksomhed.

Ifølge Andreas Helgstrand havde tv-stationen ladet en hestepasser ansætte hos Helgstrand Dressage, der holder til i nordjyske Vodskov, som havde optaget med skjult kamera.

Helgstrand gentog dengang kritikken, da B.T. ringede til ham, men havde ikke så mange yderligere kommentarer.

Man får jo indtrykket, når man læser din pressemeddelelse, at du måske er lidt bekymret for, hvad der kommer frem?

Andreas Helgstrand.
Andreas Helgstrand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Nej, altså. Jeg har ikke mere at sige. Jeg synes bare, det træder en voldsomt over tæerne, at man får journalister ind her, som med falske navne og alt muligt ansætter sig selv i en måned og render rundt, og det tror jeg, at alle andre ville synes er meget grænseoverskridende og krænkende,« forklarede han dengang. 

I retten kom det dog frem, at det ikke ligefrem var de mest hestevenlige træningsmetoder, som det skjulte kameraer havde afsløret. 

Redaktør på Operation X, Ketil Alstrup, fortalte om, hvordan optagelserne blandt andet viste heste med sår efter overdreven brug af pisk og spore og heste med blod i munden.

Optagelserne viser angiveligt også brugen af den omstridte træningsmetode rollkur, hvor hesten bliver tvunget til at bøje nakken unaturligt langt ind mod bringen, hos Helgstrand Dressage. 

Flere eksperter har ifølge Nordjyske kaldt optagelserne for et brud på de dyreetiske regler.

Andreas Helgstrand har tidligere været anmeldt for dyremishandling tilbage i 2014 da hans EM-hest, Akeem Foldager, havde blå tunge og ifølge kritikere så både stresset og smerteplaget ud. Helgstrand blev dog siden frikendt.

Helgstrand har de seneste år også været midtpunkt i en ballade om snyd ved hestehandler. Tilbage i 2014 kunne B.T. afsløre, at flere hesteejere følte sig snydt af Helgstrand i handler med milliondyre heste, og i 2022 har Nordjyske i en lang række artikler bragt lignende anklager på banen,

B.T. forsøger at få en kommentar fra Andreas Helgstrand.