Det vakte stor opstandelse, da den muslimske model Halima Aden sidste år blev den første fuldt påklædte kvinde på forsiden af Sports Illustrated.

Iført hijab og burkini lagde hun krop til de usædvanlige bikinibilleder.

Men det var både første og sidste gang. Det lader hun nu forstå.

For selv om den somalisk-amerikanske model er meget efterspurgt til alverdens modeshows, kan hun ikke længere se sig selv på catwalken.

Hun mener, at jobbet som model er uforeneligt med hende religiøse overbevisning.

Ifølge The Guardian har Halima Aden for ofte oplevet, at modebranchen stillede krav til hende, som hun som muslim ikke syntes, hun kunne honorere.

Blandt andet beskriver hun, at hun har måttet opgive sine daglige bønner, og at hun i modeshows er blevet bedt om at tildække sit hår med et par jeans i stedet for en hijab.

»Jeg kan kun skyde skylden på mig selv for at gå mere op i mulighederne, frem for hvad der egentlig er på spil,« citerer The Guardian modellen for at sige.

Den efterspurgte muslimske model Halima Aden dropper karrieren. Foto EPA/MATTEO BAZZI
Den efterspurgte muslimske model Halima Aden dropper karrieren. Foto EPA/MATTEO BAZZI Foto: MATTEO BAZZI
Vis mere

Ud over forsiden på Sports Illustrated har Halima Aden været på forsiden af Vouge, og hun har deltaget i Miss Minnesota USA, hvor hun nåede til semifinalen.

Dengang sagde hun, at hun ville vise de mange muslimske kvinder, der ikke kunne identificere sig med samfundets skønhedsidealer, at det var o.k. at være anderledes, og at det også er smukt.

Halima Aden er vokset op i en flygtningelejr i Kenya, men kom til USA som syvårig sammen med sin familie.

På Instagram har hendes beslutning om at droppe modellivet høstet anerkendelse blandt andet hos modelkollegaen Gigi Hadid, der ifølge Daily Mail har skrevet på sin Instagram:

Halima Aden er på catwalken blevet bedt om at dække sit hår med andet end den muslimske hijab. Det vil hun ikke gøre igen. Foto. Angela Weiss / AFP
Halima Aden er på catwalken blevet bedt om at dække sit hår med andet end den muslimske hijab. Det vil hun ikke gøre igen. Foto. Angela Weiss / AFP Foto: Angela Weiss
Vis mere

»Min søster Halima, du har inspireret mig siden den dag, jeg mødte dig, og du bliver ved med at gøre mig stolt.«

Halima Aden har aldrig lagt skjult på sin religion, men har netop brugt sin platform til at tale for, at også muslimske kvinder går op i mode. Et marked, hun ikke mener, at modebranchen har øje for.

Ifølge Soundvenues redaktionschef, Kristian Keller, har Halima Aden åbnet nye døre i modebranchen:

»Hendes betydning har været stor for et miljø, som normalt ikke selv har set sig som en del af modebranchen. Det betyder noget med repræsentation. At man kan se sig selv blive taget seriøst,« siger han til DR.