Den tidligere moderedaktør Jim Lyngvild går nu 'all in' på vikinger.

Sammen med Køge Kommune har han netop løftet sløret for planerne om at bygge et nyt vikingemuseum til 50 millioner kroner ved Køge. Pengene kommer blandt andet fra A. P. Møller Fonden, Køge Kommune og Knud Højgaards Fond, siger han.

Mandag har Køges borgmester, Marie Stærke, og Jim Lyngvild sammen afsløret planerne for et kommende museum for de nordiske guder og gudinder. Det er Museum Sydøstdanmark, der står for byggeriet af det nye museum, der skal bygges ved den gamle vikingeborg Borgringen uden for Køge.

»Det skal bygges helt fra flad pløjemark til stort museum. I første omgang skal der udskrives en arkitektkonkurrence om, hvordan museet skal se ud,« siger Jim Lyngvild, der er ansat til at stå for det visuelle – lige fra museets udformning til indholdet af udstillingerne.

Sammen med Køges borgmester Marie Stærke lover Jim Lyngvild, at guderne kommer - også til Køge. Privatfoto
Sammen med Køges borgmester Marie Stærke lover Jim Lyngvild, at guderne kommer - også til Køge. Privatfoto
Vis mere

»Der skal nok være nogle kulturradikale, der bliver rasende – de ser mig som det største monster i museumsverdenen,« siger han og henviser til garvede museumsfolk:

»Thomas Bloch Ravn fra Den Gamle By har tidligere sagt, at han ville låse døren til Den Gamle By og smide nøglen væk, hvis jeg kom forbi. Andre ser mig som selveste Voldemort.«

Selv mener han, at kritikken skyldes, at han ikke har en baggrund, der minder om de fleste andre i museumsverdenen.

»Jeg er ikke en del af deres gruppe og laver det, de ser som en tivolisering af museumsverden. Men folk vælter ind. Mit opdrag er at fortælle en svær historie spændende, så alle kan forstå den.«

Her ved den gamle vikingeborg Borgringen ved Køge, skal det nye museum stå. Privatfoto.
Her ved den gamle vikingeborg Borgringen ved Køge, skal det nye museum stå. Privatfoto.
Vis mere

Selv forstår han ikke kritikken:

»Jeg laver altid mine udstillinger i samklang med eksperter, der har gået mine valg og fravalg efter med en tættekam. Men ingen har set Odin, så vidt jeg ved, så min tolkning kan jo være lige så god som alle andres.«

Køges borgmester Marie Stærke er ikke i tvivl om, at Jim Lyngvild er den rette mand til jobbet.

»Netop fordi garvede museumsfolk ikke synes, han er det. Jeg kan godt lide hans lidt provokerende stil for den skaber debat og rykker os. Han vækker fantasien bedre, end når man står og kigger på en glas montre med flinteøkser, m« siger hun.

Om det nye museum kan Jim Lyngvild kun love, at det 'ikke bliver kedeligt'.

»Til gengæld kan det blive både voldsomt, liderligt og et visuelt overflødighedshorn af nordisk mytologi.«

Museet, der ventes at stå færdig sidst i 2023 eller begyndelsen af 2024, skal hedde 'Borgringens oplevelsescenter', men Jim Lyngvild håber, at det i folkemunde blot vil blive kendt som Valhalla.