Milliardæren Andreas Helgstrands har fået en påtale og har lovet at 'stramme op', efter han er havnet i en ballade med TV 2 om nogle skjulte optagelser og anklager om dyremishandling. 

Det oplyser Dansk Rideforbund (DRF), der samtidig afviser, at Helgstrand har fået særbehandling, selvom hans far er formand for forbundet. 

Sådan lyder det fra næstformand i DRF, Jakob Ravnsbo, der har håndteret sagen og haft et møde med med Andreas Helgstrand, efter at DRF har set TV 2's skjulte optagelser, som skal bruges i en udgave af tv-programmet 'Operation X'. Optagelserne var af en karakter, så DRF konsulterede en dyrlæge.

Ulf Helgstrand har været formand for Dansk Rideforbund siden 2003. Han har desuden været livlæge for prinsesse Benediktes mand.
Ulf Helgstrand har været formand for Dansk Rideforbund siden 2003. Han har desuden været livlæge for prinsesse Benediktes mand. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Så der var noget på de optagelser, som ikke har været helt o.k., siden I har følt, at I måtte drøfte det med en dyrlæge?

»Det var der. De var ikke så voldsomme, som TV 2 gav udtryk for i retten, men det lå uden for, hvad vores veterinærkonsulent mener, at Dansk Rideforbund synes, er acceptabelt,« forklarer Ravnsbo og tilføjer, at det altså resulterede i en påtale.

»De unge heste blev reddet for forceret, hvor man havde for travlt med dem, og det har vi påtalt, at det vil vi ikke have,« siger han. Ravnsbo afviser dog, at der er tale om hverken en reprimande eller en 'næse' til Helgstrand. 

Dansk Rideforbund har givet Helgstrand en påtale.
Dansk Rideforbund har givet Helgstrand en påtale. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

Kan du komme nærmere ind på, hvad der var på optagelserne?

»Jeg er ikke rytter, og det sagde jeg også til TV 2, da jeg så udsendelsen. Derfor bad vi vores dyrlæge om at kigge på det, og hun mente ikke, det var rollkur.« 

»Hun er meget kompatibel og uafhængig af de her systemer, så jeg har ingen grund til at betvivle hendes konklusioner, »siger han om dyrlæge Mette Uldahl fra Vejle Hestepraksis.

Rollkur har i mange år været en meget omdiskuteret træningsmetode i netop dressurridningen, som går ud på at bøje hestens hals meget kraftigt ind mod dens bryst under træning og opvarmning. Ifølge Dansk Rideforbunds etiske retningslinjer er rollkur ikke tilladt. 

Balladen om Helgstrand brød ud før sommerferien, da den kendte dressurrytter blev konfronteret af TV 2 med de skjulte optagelser, som deres muldvarp havde taget.

Helgstrand nægtede at kommentere sagen, hvis ikke han kunne se hele råbåndene, hvilket tv-stationen nægtede. Senere begærede han fogedforbud mod visningen af optagelserne.

Den 4. september blev sagen afgjort, hvor Retten i Aalborg afviste Helgstrands begæring bland andet med begrundelsen om hensyntagen til dyrevelfærd.

I retten kom det frem, at nogle af optagelserne har vist heste, der blev reddet i rollkur, havde sår efter sporer og blod i munden.

Andreas Helgstrand har ikke forholdt sig til TV 2s optagelser, men forklarede i retten, at heste skal tæmmes og have sat grænser, så de ikke pløjer folk ned. 

»Det er ligesom en hund, der bider en gang imellem. Man skal sætte hestene på plads, ellers er de farlige, store dyr. Men ingen er på min matrikel for at skade heste,« sagde han ifølge Nordjyske. 

Andreas Helgstrand har lovet at 'stramme op'.
Andreas Helgstrand har lovet at 'stramme op'. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

Sagen er langt fra den første, der kaster et dårligt lys over Andreas Helgstrand, der i årevis har været en del af toppen i dansk ridesport. De seneste år er han også blevet meget magtfuld og rig i hestebranchen på sin forretning Helgstrand Dressage i Nordjylland, der har gjort ham til milliardær.

Tilbage i 2014 blev han anklaget for dyremishandling, da hans hest havde blå tunge under en EM-konkurrence. Han blev dog efterfølgende frikendt.

Helgstrand har desuden de seneste år også været midtpunkt i en ballade om snyd ved hestehandler, som Nordjyske har beskrevet. 

Jakob Ravnsbo, kan man godt repræsentere Danmark ved EM, når der er den slags mistanker og anklager mod én?

»Vi har jo et princip om, at man er uskyldig, indtil man er dømt. Og det gælder også for Andreas Helgstrand.«

Men tager Dansk Rideforbund afstand fra de her mistanker om dyremishandling og snyd?

»Selvfølgelig synes, vi ikke, at man skal snyde nogen. Ordentlighed er en af vores værdier i rideforbundet. Så nej, vi synes ikke, man skal snyde nogen.«

Andreas Helgstrand har efterhånden et ret blakket image. Hvordan hænger det sammen med, at DRF vil repræsentere ordentlighed?

»Hvis der var et eller andet konkret og håndgribeligt, så ville det være noget lettere at forholde sig til.«

Ifølge Retten i Aalborg var der blod efter brug af spore, blod i munden mv. Eksperter har sagt, at det ikke er foreneligt med god dyrevelfærd. Det må I have en holdning til?

»Ja, det har vi også en holdning til. TV 2 laver tv, og det skal de have lov til, men de har selvfølgelig en vinkel. Og det er en vinkel, der hedder, at det her skal være hestemishandling, og det er også det, som deres eksperter er udvalgt efter.«

Hvor meget skal der til, før det er for meget for Dansk Rideforbund?

»De optagelser, som vi har fået adgang til at se, har vi forholdt vores veterinærkonsulent. Og hendes konklusioner har vi forholdt Andreas Helgstrand og hans advokat, og vi har fået en lovning på, at det er noget de vil følge op på og vil få håndteret. Og det kommer vi også til at holde dem op på.«

Så I kommer til at holde ekstra øje med, om det bliver overholdt?

»Det gjorde vi også tilbage i 2014, da der var en sag sidst.«

Helgstrand er blevet milliardær på sin hesteforretning.
Helgstrand er blevet milliardær på sin hesteforretning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ifølge Jakob Ravnsbo har DRF bedt Andreas Helgstrand om at ændre nogle arbejdsgange, og rytteren har lovet at 'stramme op'.

Er det samme som at sige, at det ikke skal ske fremover?

»Ja, vi har bedt ham om at omlægge nogle arbejdsgange.«

»Men det, han også prøver at forklare, det er, at der selvfølgelig også kan ske uheld. Han har utrolig mange ansatte, utrolig mange heste i ridning, så der vil ske uheld en gang imellem, men det må selvfølgelig ikke være symptomatisk, at hesten bliver redet for forceret. Det tror jeg godt, at vi kan blive enige om.«

Andreas Helgstrands har valgt at anke byrettens afgørelsen til landsretten.

Hvis landsretten også giver TV 2 medhold i, at optagelserne kan vises på i 'Operation X', vil det så ændre på DRF’s opfattelse af Helgstrand som sportsudøver?

»Nej, jeg vil sige, hverken hvis han får medhold eller ej. Vi har jo set de her udsendelser og forholdt os til dem og været kritisk over for dem. Så for os er det ligegyldigt, om de bliver vist eller ej.«

Andreas Helgstrands far, Ulf Helgstrand, har været formand for Dansk Rideforbund (DRF) i 20 år. Han har erklæret sig selv inhabil i sagen.

Ravnsbo afviser, at Andreas Helgstrand får en anden behandling end andre atleter i Dansk Rideforbund, fordi hans far er formand:

»Nej, det gør han ikke. Til gengæld får hans far lov til at stå uden for dørene mange gange, når der er de her sager. Han deltager ikke i møderne, han bliver ikke informeret, og han ser ikke referaterne,« siger han og tilføjer:

»Men Andreas er en stor aktør i ridesporten, så derfor får han selvfølgelig mere bevågenhed end andre gør, og det gør han selvfølgelig også i vores system. Så hvis han træder ved siden af, bliver det også opdaget mere, end hvis en tilfældig bondemand gjorde noget.«

Andreas Helgstrand blev i 2019 milliardær efter kun 10 år som selvstændig. Han har skabt sin formue på opkøb, ridning og videresalg af heste.

Hans forretning 'Helgstrand Dressage' holder til i Vodskov ved Aalborg og i dag udvidet, så Helgstrand Dressage nu også har afdelinger i Tyskland og USA.