Hvis du savner festivalstemningen med godt vejr, kolde øl og livemusik, så er du med sikkerhed ikke den eneste.

Alt tyder dog på, at savnet varer ved. I hvert fald hvis man spørger virolog Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin.

»Store festivaler er bare rigtig usandsynlige, hvis der ikke er en vaccine. Det vil give alt for meget smitte, mere end samfundet tillader,« mener han.

Yderligere 559 registreret smittede med coronavirus, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut torsdag. Derudover er 95 indlagte.

Men ifølge Søren Riis Paludan er de nye og høje smittetal irrelevante, når det kommer til festivaler næste år.

»Tallene kan stige eller falde igen, så det er egentlig ligegyldigt. Det handler om, hvor meget samfundsaktivitet det giver.«

»I sidste ende er det en politisk beslutning. De repræsenterer folket, og en festival giver rigtig meget smitte. Og det vil samfundet ikke acceptere, som det ser ud nu,« mener han.

Hvis festivalsæsonen 2021 ikke bliver til noget, er det meget uklart, om blandt andre festivalerne Northside og Tinderbox overlever grundet store millionunderskud. Det beskrev Finans for ganske nylig.

Et syn som dette er urealistisk i 2021, mener Søren Riis Paludan.
Et syn som dette er urealistisk i 2021, mener Søren Riis Paludan. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Vis mere

»Såfremt krisen udvikler sig væsentligt anderledes end forventet af ledelsen, kan der opstå væsentlig usikkerhed, der kan rejse betydelig tvivl om koncernens fortsatte drift,« står der i regnskabet fra DTD Holdings, der arrangerer festivalerne.

Men andre virologer som Lone Simonsen og Allan Randrup Thomsen har før påpeget, at risikoen ved en festival – og dermed en superspredning – er for høj.

På det område er Søren Riis Paludan enig med sine kollegaer:

»Rigtig mange mennesker samlet, tæt adfærd og alkohol involveret.... Det har jeg svært ved at se, og jeg har svært ved at se, hvordan man kan adfærdsregulere sig ud af det.«

»En festival kan jo godt afholdes. Men det handler om, hvorvidt man er villige til at løbe risikoen og tage en chance. Det tror jeg simpelthen ikke på, man tør. Medmindre der er en vaccine.«

Danmarks største festivaler – Roskilde Festival, Northside og Tinderbox – har alle meldt ud, at de forholder sig til en festivalsæson næste år.

Men så skal vaccinen meget snart være klar, vurderer Søren Riis Paludan.

»Nu kender jeg det ikke, men en festival skal vel arrangeres i nogle måneder i forvejen. Det betyder, at vaccinen dybest set skal være klar om nogle få måneder,« mener Søren Riis Paludan og kalder det urealistisk.

Det er endnu uklart, hvordan verden får den første coronavaccine at se.