Der florerede engang en historie om, at bandet Johnny Deluxe på den vestjyske musikfestival Haze over Haarum blev overdænget med fisk af lokale, vrede fiskere, der ikke gad høre på 'sådan nogle langhårede kjøwenhavnere'. Nu er sagen endelig opklaret.

Sommerens musikfestivaler er som bekendt blevet aflyst. For at mindes de mange festlige stunder og se frem mod næste år har B.T. bedt festivalbagmændene fortælle deres bedste anekdoter.

I denne artikel afslører festivalchef Hanne Noermark, forsanger i Johnny Deluxe Noam Halby og tidligere medlem af Shu-bi-dua Jørgen Thorup et par sjove historier fra festivalen Haze Over Haarum, der siden 1980 med Poul Krebs' ord har været en del af 'ølkasterbæltet'.

Vi begynder med historien om dengang, Johnny Deluxe altså måtte 'flygte' af scenen...

Johnny Deluxe vilde nattefest
I 2007 var Johnny Deluxe sat til at spille lidt over midnat i det, forsanger Noam Halby husker som et pakket telt. Da var det, at konferencieren åbnede med en lidt for kæk bemærkning.

»Da han præsenterer os, siger han som det sidste noget i retning af, 'dem, der kaster øl på scenen, er nogle bonderøve, her kommer Johnny Deluxe'. Og så skal jeg ellers love for, at der blev kastet øl og drinks på scenen. Faktisk blev der kastet så meget, at vi måtte løbe af scenen halvvejs inde i første sang,« husker Noam Halby tilbage.

Han mindes ikke, at der decideret var tale om utilfredse fiskere.

»Om der også blev kastet en fisk eller to, ved jeg ikke, men da konferencieren gik ind på scenen igen, var han rødglødende og uddelte skideballe til alle. Derefter spillede vi en super fed koncert, hvor folk nøjedes med at kaste øl i vejret.«

Johnny Deluxe under en koncert i 2008.
Johnny Deluxe under en koncert i 2008. Foto: Rune Evensen
Vis mere

Poul Krebs, der ifølge festivalen er en af de danske kunstnere, der har spillet 'rigtig mange gange' på Haze over Haarum, fortæller, at det vestjyske publikum generelt er glade for at svinge med øllene.

»Haze er ikke for tøsedrenge. Man kommer ikke derop og brokker sig over vejret. Tidligere vidste vi, at når man kom op i 'ølkastebæltet', var det vigtigt at få en spilletid, der enten var tidlig på dagen eller meget sent, for så var de friske igen. Men det har altid været en fornøjelse at møde de folk, der har fået den festival op at stå derude, og vi har den største respekt for at stå på scenen på Haze over for et publikum, der afregner kontant.«

Festivalchef Hanne Noermark kan godt huske, at der muligvis røg et par 'dabs' – lokalsprog for tørfisk – op mod Johnny Deluxe, men det var også en anden tid.

»Dengang var der ikke noget sikkerhedshegn, det er der nu,« fortæller hun.

Et gammelt lokalbanetog er omdannet til en sjusbar. 'VLTJ'-linjen er kendt fra bandet Tørfisk hit af samme navn.
Et gammelt lokalbanetog er omdannet til en sjusbar. 'VLTJ'-linjen er kendt fra bandet Tørfisk hit af samme navn. Foto: Pressefoto
Vis mere

Shu-bi-dua kunne ikke finde vej
Haze over Haarum ligger ved den lille vestjyske fiskerby Harboøre med store åbne vidder og et brusende Vesterhav i baghaven. Da Shu-bi-dua for mange år siden første gang skulle spille på festivalen, havde de svært ved at finde det.

»Når man kommer nede fra Lemvig og kører op på Hygum Bakke, så kan man se Harboøre, der jo er en lille flække. Michael Bundesen har fortalt, at de tænkte, at det ikke kunne passe, at der lå en festival derude, så de vendte om og kørte tilbage til Lemvig for at spørge om vej. Det var jo før gps'ens tid,« fortæller festivalchef Hanne Noermark.

Jørgen Thorup, der var keyboardspiller i Shu-bi-dua, fortæller, at de rigtig nok havde svært ved at finde festivalen.

»Det lignede ikke et sted, der havde en så stor festival. Det var godt, vi ikke vendte om, for både Shu-bi-dua og senere Hardinger Band har haft mange sjove oplevelser netop der.«

Shu-Bi-Dua fotograferet i midten af 90'erne. Jørgen Thorup gemmer sig i midten.
Shu-Bi-Dua fotograferet i midten af 90'erne. Jørgen Thorup gemmer sig i midten. Foto: BJARKE ØRSTED
Vis mere

EyeQ lukkede Johnny Madsen ude
I jubilæumsbogen 'Haze 40 år' fortæller forfatteren Troels Frøkjær om dengang, pigegruppen EyeQ, der blev skabt i TV 2-programmet 'Popstars', i 2002 satte festivalen på den anden ende.

»Arrangørerne på Haze var i forvejen advaret om, at gruppen medbragte egne sikkerhedsfolk, og at man ikke brød sig om for mange mennesker bag scenen. I praksis betød det, at alle backstagearmbånd i realiteten var ugyldige, fra gruppens bus rullede ind på festivalområdet, indtil kort før de kørte igen,« citerer forfatteren til en artikel fra Lemvig Folkeblad og tilføjer:

»Således måtte også Johnny Madsen undvære sin gratis fadøl og hotdog, mens pigegruppen spillede.«

EyeQ, der blev opløst året efter, gav ifølge lokalmediet et 'veloplagt show', og efterfølgende var der da også åbnet lidt for sikkerheden, så der kunne skrives autografer og tages billeder med fans.

EyeQ i 2002.
EyeQ i 2002. Foto: MOGENS FLINDT
Vis mere

Haze over Haarum vender tilbage i 2021.