Den 30. januar skrev forsangeren i The Minds of 99, Niels Brandt, ud til sine venner på Facebook:

'Da jeg var 26, havde jeg ingen uddannelse, og min musikkarriere, som jeg havde arbejdet på, siden var 12, var sgu ikke ligefrem happening. Jeg tænkte, at løbet var kørt for mig, og jeg følte mig totalt uforløst faktisk,' indledte han.

Før The Minds of 99 i 2013 vandt DR's talentkonkurrence 'Karrierekanonen' og siden blev et af Danmarks allerstørste band, gik Niels Brandt frustreret rundt i sine 20'ere og jagtede et gennembrud.

»Jeg følte mig som den sygeste fiasko. Jeg havde den her følelse, som jeg tror, mange unge mennesker kan have i dag, at hvis ikke man allerede som 10-årig præcis ved, hvad man vil med sit liv, og så ikke lykkes med det første, man fandt på, så er man en kæmpe fiasko,« fortæller Niels Brandt videre til B.T.

Niels Brandt.
Niels Brandt. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

I sit Facebook-opslag fortæller han, hvordan en tur til Amsterdam et par år før dannelsen af The Minds of 99 gav ham ro i sindet.

Her var han med sin kæreste på Van Gogh-museet, hvor en billedtekst forklarede, at Van Gogh først begyndte at male i en alder af 28. Indtil da havde geniet været museumsvagt og blot ventet på, at tiden var inde.

'Jeg blev så glad og lettet. Det ændrede mit syn på livet og tiden. Jeg tænkte, at måske var 26 ikke så galt alligevel,' skrev Niels Brandt videre i sit Facebook-opslag og uddyber over for B.T.

»Min pointe med Van Gogh er, at livet er så mega langt og kan ændres på et splitsekund. Da vi startede bandet, var vi på hver vores kurs i livet, og så ændrede det sig 180 grader. Det synes jeg er et godt eksempel på, at man bare skal leve sit liv, og hvis man ikke er glad, kan det sagtens ændre sig,« fortæller han med et smil.

»Det er sjovt, man hører altid om dem, der får deres gennembrud, når de er helt unge. Mozart og Messi for eksempel. Man hører aldrig om dem, der først kommer i gang senere i livet og har en hel anden erfaring, når det sker,« undrer Niels Brandt sig.

Men i dag er dagene som uforløste musikere for længst overstået, og når The Minds of 99 i weekenden åbner Fredagsrock i Tivoli, indleder de samtidig deres største koncertturné til dato, der skal peake i Royal Arena den 23. november.

»Vi har aldrig spillet så mange koncerter, så det bliver ret specielt for os. Den første koncert er altid lidt shaky, for man vil gerne komme godt af sted,« forklarer keyboardspiller Jacob Bech-Hansen.

De har brugt vinteren på at holde ferie i 'Fjernøsten', brugt en masse tid i studiet og ellers bare 'haft det grineren'.

The Minds of 99 ved Gaffa-prisen 2019.
The Minds of 99 ved Gaffa-prisen 2019. Foto: Markus Glavind/Gaffa
Vis mere

I januar vandt de hovedprisen og 100.000 kroner ved P3 Guld. Pengene har de ikke fået brugt endnu.

»Vi sagde jo, vi ville give dem til DR. Til dem, der har brug for dem. Men vi har stadig ikke fået et kontonummer,« smiler Niels Brandt.

Sidste år udsendte de dobbeltalbummet 'Solkongen', der flere steder blev udråbt som årets bedste.

Selvom de har kørt hårdt på siden gennembruddet i 2013, føler de sig på ingen måder kreativt udtømt.

»Tværtimod. Vi eksperimenter en hel masse i studiet for tiden,« siger Jacob Bech-Hansen.

»Men vi har ingen planer om at udsende album i år, når vi skal spille så mange koncerter. Det vil ikke være fair for musikken,« tilføjer Niels Brandt.