Det er i strid med med ligestillingsloven kun at booke kvindelige musikere.

Sådan lyder det fra Statens Kunstfond, der nu har sat ansøgningen om såkaldt honorarstøtte fra spillestedet Forbrændingen i Albertslund i bero, efter at det for to uger siden kom frem, at stedet kun har booket kvindelige kunstnere i hele 2019.

'Vores juridiske afdeling har vurderet, at ansøgningen ikke er i overensstemmelse med ligestillingsloven, og vi har samtidig erfaret, at Forbrændingen har søgt dispensation hos Kulturministeriet. Derfor afventer vi Kulturministeriet og deres vurdering,' skriver formand for Statens Kunstfond Michael Bojesen i en e-mail til B.T.

I 2018 har Forbrændingen fået 280.000 kroner i honorarstøtte, men her med blot tre uger til det nye år er det altså ganske usikkert, om spillestedet får statslig støtte igen. Kunstnerisk leder Jeppe Skjold har tidligere forklaret, at programmet for 2019 skal vise, at der er 'masser af dygtige og relevante kvindelige acts derude, fordelt på mange genrer og stilarter'.

Det har Statens Kunstfond også stor symapti for. Men det går bare ikke, hvis loven viser sig at være overtrådt.

'Vi synes, at der er store kvaliteter i Forbrændingens kunstneriske program for 2019, men kan ikke give støtte til initiativer, der ikke er i overensstemmelse med gældende dansk lovgivning,' skriver Michael Bojesen.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, mener, sagen er ganske klar.

»Det er et brud på ligestillingsloven, og derfor forventer jeg, at Statens Kunstfonds bestyrelse griber ind og påtaler det. Man kunne jo lave mande-testen eller kristen-testen. Ingen kan forestille sig, at man kun bookede mænd eller kristne kunstnere,« sagde han i november til B.T.

Beslutningen vakte også debat blandt flere i musikmiljøet.

Blandt andre Mathilde Falch, der selv er på plakaten på Forbrændingen 22. marts.

'Jeg foretrækker at være på plakaten, uden at der bliver gjort noget ud af mit køn,' skrev hun.

Musikkritikeren Steffen Jungersen efterlyste, at det først og fremmest er kvaliteten, der afgør, om kunstnere bliver booket eller ej.