Der gik chokbølger gennem den internationale rockverden, da det fredag kom frem, at Metallica aflyser bandets tour som følge af forsanger James Hetfields helbred.

Et tilbagefald i forhold til det alkoholmisbrug, som han i starten af 00'erne fik behandling for, og som han i 15 år har holdt stangen. Ja, lige indtil nu.

Indtil videre er det uklart, hvad tilbagefaldet helt konkret kommer til at betyde for James Hetfield, Lars Ulrich og de andre i verdens største heavyband, der gæstede Parken i København i juli.

På sociale medier har der, siden nyheden kom ud, svirret massive rygter og spekulationer om, hvorvidt James Hetfields genindskrivning på rehabiliteringscentret nu var bandets endeligt.

James Hetfield.
James Hetfield. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Det er dog kun spekulationer, og de eneste officielle udmeldinger fra bandets side er, at Metallicas kommende koncerter i Australien og New Zealand er blevet aflyst.

Ifølge Ole Rosenstand Svidt, der er anmelder og redaktionssekretær på Gaffa, er der ingen grund til at frygte for bandets fremtid.

Selvom nyheden om Hetfields tilbagefald kommer som en overraskelse, ser han et Metallica, der kommer til at fylde stadioner mange år ud i fremtiden.

»Det er ikke til at sige, hvorfor James Hetfield er faldet i, eller hvordan det er sket. Men de har turneret rigtig meget de seneste år, og det er klart, at det kræver noget,« siger han og fortsætter:

»Men det er ikke mit indtryk, at han har været ude af sync, og han har heller ikke lignet én, der var på vej ned i et hul.«

Tålmodige fans

Da Metallica den 9. juli spillede for et udsolgt Parken, var der intet i anmeldelserne, der indikerede, at James Hetfield skulle have problemer af den ene eller anden art.

Og derfor ser Ole Rosenstand Svidt heller ingen alarmlamper blinke i horisonten.

»Scott Weiland fra Stone Temple Pilots lignede under de sidste koncerter en mand, der var på vej ned i afgrunden. Det samme gjorde Whitney Houston. Men det synes jeg ikke, James Hetfield gør. Og selvom jeg ikke så den seneste koncert i Parken, så kunne jeg ud fra anmeldelser forstå, at han var i god form.«

James Hetfield er 56. Hvor mange års pause er der råd til, hvis Metallica skal tilbage?

»Metallica er jo et band, der laver plader med lange mellemrum og turnerer imellem. Men de er så store, at de sagtens kan være væk i nogle år. Deres fanbase består af både hel- og halvgamle fans med stor tålmodighed, så det er ikke en katastrofe for dem. Der skal nok være et marked og et publikum, når de kommer tilbage.«

Når de så kommer tilbage, bliver det så en afskedstour?

»Nej, det tror jeg ikke. Det er de for unge til. Jeg så dem forrige gang, de var her, og de virker rimelig fit for fight. Rolling Stones er 20 år ældre, og de er stadig kørende. Og de har bestemt ikke holdt sig tilbage.«

Lars Ulrich og Metallica i Parken, København, torsdag den 11. juli 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Lars Ulrich og Metallica i Parken, København, torsdag den 11. juli 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ole Rosenstand Svidt medgiver, at Metallicas musik er en anelse hårdere end Rolling Stones, og at det – for især danske Lars Ulrich bag trommerne – kræver noget mere, hvis man skal blive ved langt ud over pensionsalderen.

»Slayer er jo taget på afskedsturné. Og det er samme musikgenre som Metallica. Det overraskede mig. Og jeg ved jo ikke, hvad der sker backstage, men det virker, som om de (Metallica, red.) er i god form. Og jeg tror, der er flere år i dem.«

Sandheden om James Hetfields alkoholproblemer blev udstillet i Metallica-dokumentaren 'Some Kind of Monster' fra 2004.

Filmen viste ærligt, hvordan bandet var tæt på at gå i opløsning.

Blandt andet som følge af udfordringerne ved James Hetfields' misbrugsafvænning.