»De sidste fem-seks år, har jeg haft lyst til at stå af ræset, men efter tyve års samarbejde, er det ikke bare en beslutning, man tager hurtigt. Det kræver mod og styrke, men nu føles det også godt.«

Isam Bachiri, eller Isam B, som de fleste danskere kender ham som , tager imod BT i sin nye kaffebar, Café Au Leg på Nørrebro i København.

Sidste sommer meddelte rapgruppen Outlandish, at de efter tyve år sammen havde valgt at stoppe for at hellige sig forskellige soloprojekter. For Isam B’s vedkommende var det en kærkommen afslutning, for han var kørt død i musikbranchen evige jagt efter det næste store hit, og derudover følte han, at Outlandish-projektet for længst havde passeret sin udløbsdato.

»Vi startede jo som venner, men så gik der hurtig forretning i den. Det kan være en stor omvæltning og pludselig vokser det, man begynder at turnere i udlandet. Det var en fantastisk rejse, men facit er, at vi voksede fra hinanden. Menneskeligt og musikalsk. Når du begynder at gå i studiet uden den der særlige gnist, så er det ikke fedt. Vi er ikke uvenner, jeg fik personligt bare brug for at stoppe op og finde mig selv,« forklarer han afslutningen på en af nyere tids største danske musiksucceser.

Outlandish helt unge og nye på den danske musikscene omkring årtusindeskiftet.
Outlandish helt unge og nye på den danske musikscene omkring årtusindeskiftet. Foto: JENSEN SØREN
Vis mere

Isam B, der sidste år fyldte 40, er efter 20 år på landevejen som feteret popstjerne gået i gang med et større selvrealiseringsprojekt, hvor han blandt andet nyder at finde ro i sin nye kaffebar.

Han købte stedet for et halvt år siden sammen med sine tre søskende. Tidligere lå der en grønthandler, som måtte lukke ned, og nu har de bygget deres drømme-café op fra bunden hyggeligt indrettet med rå, røde murstensvægge, et stort verdenskort ved siden af indgangen og et lille børnehjørne bagerst, hvor man må tegne med kridt på væggen og lege skjul i en lille grøn træhule.

»Vi skrællede al tapet væk og genbrugte det gamle parketgulv til borde og bardisk. Og så har vi indrettet os med gamle institutions-stole fra en skole. Vi har altid været cafégængere, og jeg har ofte tænkt på at åbne et sted, hvor man kunne have sine børn med. Det giver mig utrolig meget livsværdi at servicere andre,« fortæller Isam B og tilføjer, at det altid har ligget til familien at hjælpe andre.

»Min farfar var landsbyimam og var derfor både byens borgmester, medicinmand, vicevært og så videre. Min far har arvet en stor del af det med at være gavmild, så det er jeg opdraget med,« smiler han.

Til at hjælpe sig med at styre solokarrieren fremad, har Isam B en mentor, en ældre herre på 75 år fra Chicago, som han mødte for tre-fire år siden under et ophold i Canada.

»Han laver ikke musik, men har oplevet en masse og rejst hele verden rundt. Jeg mødte ham i Toronto gennem nogle fællesbekendte, og vi snakker tit sammen for eksempel over Skype. Han giver mig nogle øvelser, og så træner jeg især meget ydmyghed ved at stå her  i caféen, spise mindre, tage kolde bade og stå tidligt op om morgenen. Jeg har altid været den reflekterende type.«

Tidligere statsminister Poul Nyrup og Isam B er gode venner. Her står de sammen i Isam B's café på Nørrebro.
Tidligere statsminister Poul Nyrup og Isam B er gode venner. Her står de sammen i Isam B's café på Nørrebro. Foto: Instagram
Vis mere

Nu lyder det næsten som om, at Isam B er stoppet helt med at lave musik for at meditere dagen lang over en kop kaffe. Sådan forholder det sig ikke.

I efteråret udsendte han singlen ’Smile and Pretend’ i kølvandet på Outlandish-stoppetm og i sidste uge kom så single nummer to ’Life’, hvor han reflekterer over, hvordan livets oplevelser har gjort ham ydmyg.

»Jeg blev far for anden gang i juleferien til en lille dreng. Der er ikke noget, der gør dig mere ydmyg end at være vidne til en fødsel.  Det har også gjort mig seriøst ydmyg at finde ud af at kroppen ikke længere kan det samme, som da man var teenager. Jeg var i efteråret medlem af et syvmandsfodboldhold, men jeg blev nødt til at stoppe igen. Når vi havde spillet kamp, var jeg ved at dø om aftenen. Mine ben kunne slet ikke følge med de unge knægte. Det var så frustrerende,« griner han.

Efter 20 år på landevejen med Outlandish, har han ikke foreløbig planer om at tage ud på en ny, stor turné. Lysten er der ikke.

»Måske engang til efteråret. Jeg har ikke travlt. Jeg er faktisk ret af musikindustrien og hele det der cirkus. Om et par måneder kommer der en tredje single, så kommer der et album, og så tænker jeg at holde nogle små koncerter her i caféen. Jeg er bare ikke klar til den store pakke endnu.«