Martin Brygmann har forladt sin familie og er flyttet på hotel. Det kunne lyde som begyndelsen på en meget trist historie. Det er det ikke.

Den 58-årige komiker og komponist har det godt. Tændte du for DR lørdag aften, kunne du ikke undgå at se det.

Som Martin Brygmann forinden tørt konstaterede:

»Bryder man sig ikke om mig, skal man nok ikke se DR på lørdag.«

Martin Brygmann var lørdag aften vært for både Dansk Melodi Grand Prix 2021 og underholdningsprogrammet 'Danmark griner'.
Martin Brygmann var lørdag aften vært for både Dansk Melodi Grand Prix 2021 og underholdningsprogrammet 'Danmark griner'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Klokken 20 var han, sammen med Tina Müller, vært ved årets danske Melodi Grand Prix. Efter showet stillede han direkte om til sig selv i underholdningsprogrammet 'Danmark griner'.

Er der én, der griner, er det Martin Brygmann. Han har aldrig haft så travlt som lige nu, men det kræver forberedelse.

Derfor var det ikke i Furesø, hvor han bor med sin kæreste og tre børn, at B.T. besøgte ham i ugen op til grandprix. Men derimod på Hotel Ascot midt i København. Her var han flyttet ind – for at koncentrere sig.

»Jeg er gået i boble med mig selv. Jeg ligger i fast rutefart til DR Byen. I stedet for at bruge en masse tid på motorvejen og prøve at lege far, erkender jeg, at jeg er i arbejdsmode.«

En uge op til Melodi Grand Prix har Martin Brygmann boet på Hotel Ascot i København. For han får tunnelsyn, når han arbejder.
En uge op til Melodi Grand Prix har Martin Brygmann boet på Hotel Ascot i København. For han får tunnelsyn, når han arbejder. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Fra sit hotelværelse er han gået til prøver og optagelser på DR og har øvet sig – uden at få dårlig samvittighed:

»Jeg skal ikke lige smøre en madpakke eller skifte en ble og være en kvart far derhjemme. Mens de andre bliver sure over, at jeg ikke er til stede. For det er jeg ikke,« erkender han og korrigerer straks sig selv:

»Hov, jeg taler, som om jeg har små børn, det har jeg faktisk ikke. Den mindste er seks år og går selv på toilettet.«

Men resten er rigtig nok. Han er ikke sådan en far, der kan have ét øje på computerskærmen og ét øje på det barn, der gerne vil op.

»Jeg har skyklapper på, når jeg arbejder. Jeg ved ikke, om det er, fordi jeg er mand, men jeg får tunnelsyn.«

Når han ikke kan være nærværende, er det bedre at fortrække fra hjemmet. Han og kæresten, Marianne, er ellers gode til at give hinanden plads.

De har været sammen i mere end 20 år, og som de fleste modne forhold består deres samliv af lige dele arbejdsfællesskab og kærlighedsrelation.

»Det er et parløb, men der er meget tid, hvor vi bare arbejder i grupper. Handler ind og laver mad.«

Skal mikset mellem at være samarbejds- og kærlighedspartnere fungere, er koden 'at give mere, end man tager'.

»Man skal altid tilbyde lidt ekstra. Overraske med en tallerken med madder, når den anden mindst venter det – og en kop varm te.«

Det handler om opmærksomhed, og dét er Martin Brygmann god til:

»Det behøver ikke være mere end et lille kram, der signalerer, at man ved, at den anden er der. Man kan snildt bare gå rundt hver for sig – men så glemmer man hinanden.«

Martin Brygmann med en af sine døtre til premiere på Thomas Vinterbergs film: 'En mand kommer hjem'.
Martin Brygmann med en af sine døtre til premiere på Thomas Vinterbergs film: 'En mand kommer hjem'. Foto: Mogens Flindt
Vis mere

Han er 58, hun er 44. Da de mødtes, var hun 20 år, han var fraskilt og far til to. Siden har de fået to teenagedøtre og for seks år siden den yngste søn, Douglas, der faktisk er ældre, end hans far får det til at lyde som.

Til sommer bliver der igen baby i huset. Martin Brygmann skal være morfar. Hans ældste datter, Frida på 29 år, som han har med dramatikeren Line Knutzon, er gravid. Dét passer ham uendeligt godt.

»Jeg elsker de der små pus. Ham på seks kan snart selv cykle i skole, så det er perfekt at få et nyt blebarn. Sådan et skal man altid have inden for rækkevidde.«

Når han vågner i sin hotelseng søndag og har fjernet det sidste konfetti fra grandprixfesten, glæder han sig til at tage hjem.

»Det er en vidunderlig ordning for os alle. Selvfølgelig er der mere arbejde derhjemme, mens jeg er væk. Men det er bedre at vide, at nu er far væk, men han kommer tilbage søndag.«

Men Martin Brygmann er 'rigtig god til at være alene', også når han holder fri. Derfor er han begyndt at gå ture.

»Jeg skal gå mindst 10.000 skridt om dagen. Jeg har gjort det i 14 dage, og det er fedt.«

Den ranglede krop, han har foldet sammen, så den lige kan være i lænestolen under hotellets mansardtag, signalerer, at det ikke er vægten, der sender ham på tur.

Martin Brygmann på sit værelse på Hotel Ascot. Søndag tager han skoene på og kører hjem til sin familie igen.
Martin Brygmann på sit værelse på Hotel Ascot. Søndag tager han skoene på og kører hjem til sin familie igen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men han har læst, hvordan man(d), hvis han går under 5.000 skridt om dagen, risikerer op til 25 livsstilssygdomme. Så nu har han skaffet sig et ur, der kan tælle skridt og skal op på 10.000 dagligt. For:

»Livet går kun én vej … men man lægger ikke mærke til det, før man bliver 58.«

Noget andet, han bedst gør alene, er at se på fugle. Sidst han var afsted, sad han i et fugletårn i Nakke ved Rørvig.

Han drømmer om at få øje på en pirol. Fordi den er 'så pæn og er lidt kanariefuglsk' – og så er den sjælden.

Martin Brygmann har brug for tid alene. Det får han for eksempel, når han kigger på fugle. Helst vil han kigge på den gule pirol.
Martin Brygmann har brug for tid alene. Det får han for eksempel, når han kigger på fugle. Helst vil han kigge på den gule pirol. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Sjældent er det også at se stort set alle danske komikere samlet i ét program. For det er så forskelligt, hvad vi synes, er morsomt.

Alligevel har Martin Brygmann i 'Danmark griner' inviteret både unge standuppere, garvede revykoryfæer og også dem – der har droppet komikken – for eksempel Tim og Gordon. For lige nu tæller fællesskabet mere end alt andet.

Lørdag kunne han stille om til Nikolaj Lie Kaas. Tidligere har sangeren Christoffer været forbi og også Cirkusrevyens grand old man Ulf Pilgaard.

»Vi var bange for, at komikerne ikke ville. Man skal ikke blive særlig stor, før man er for fin til den slags underholdningsprogrammer.«

Victor Lander er med Martin Brygmann ude og fortælle vittigheder til danskerne i 'Drive By Jokes' i programmet 'Danmark griner'. Foto DR.
Victor Lander er med Martin Brygmann ude og fortælle vittigheder til danskerne i 'Drive By Jokes' i programmet 'Danmark griner'. Foto DR.
Vis mere

Han har personligt ringet til mange af sine kollegaer for at overtale dem, men coronaen havde gjort et grundigt forarbejde, og han kunne 'mærke desperationen'.

»De skal sådan – mange af dem. Det har vi lukreret på. Forfattere kan sidde på deres små hummere, spise støv og skrive kruseduller. De er vant til at arbejde alene. Men komikere, skuespillere og musikere er afhængige af deres publikum.«

Mange kunne ikke sige nej til at optræde i bedste sendetid. Det kunne Martin Brygmann heller ikke – selvom det betød, at seerne måtte se på ham – hele lørdag aften.

Han håber, de kunne lide det. For selvom han er blevet en granvoksen mand, bryder han sig ikke om at være upopulær.

»Jeg er blevet mere hårdhudet med årene, men jeg kan ikke lide, hvis folk ikke kan lide mig,« siger han og tilføjer:

»Men når jeg sætter røven i klaskehøjde, ved jeg godt, at jeg må påregne et klask – eller to. Hvis det er prisen for at stå på en scene lørdag aften, så betaler jeg den gerne.«