»Buuuuh. Buuuuh.«

Midt under præsentationen af de 10 deltagere til dette års danske Melodi Grand Prix løb en norsk mand iført norsk landsholdstrøje op til scenekanten og begyndte at buhe.

»Norge, Norge, Norge,« råbte han, før han trådte nogle skridt væk - for så at buhe igen.

Mens de to grandprix-værter - Johannes Nymark og Kristian Gintberg - forsøgte at genfinde tråden og komme videre med programmet, luskede nordmanden væk fra scenen, før han buhede en sidste gang.

Da B.T. fangede manden, der hedder Yousef Hadaoui og arbejder på det norske medie NRK, efterfølgende, forklarede han, at han havde valgt at buhe midt under præsentationen af de 10 sange som en hævn for, at de danske tilskuere i søndags buhede ad de norske håndboldspillere, da Danmark og Norge mødte hinanden i finalen ved dette års VM.

»Jeg er her for at repræsentere Norge og give igen efter håndboldfinalen, hvor vi blev buhet ud,« forklarer han.

»Vi i Norge er dårlige tabere, og vi er stolte af det,« fortalte han videre.

En hurtig Google-søgning viser, at Yousef Hadaoui er en norsk komiker, samfundsdebattør og forkæmper for samfundskritisk satire, og at det ikke er første gang, han har lavet den slags medie-stunt.

Foto: Amalie Lindeburg Jørgensen
Vis mere

»Det passede fint at gøre det her. Nu er VM desværre færdigt, så jeg kunne ikke gøre det der. Og at vente et år (til EM næste år, red.) det gider jeg ikke. Så tænkte jeg, hvad er det næste store i Danmark? Det var Melodi Grand Prix,« forklarede Yousef Hadaoui.

Han indrømmer, at han ikke selv så håndboldfinalen, som Danmark vandt overlegent med 31-22.

»Jeg er her bare for at repræsentere Norge, for der har været mange nordmænd, som har været meget sure over det her, og for at føle mig ekstra norsk, så tænkte jeg, at jeg ville tage til Danmark og repræsentere Norge,« siger satire-komikeren.

Formålet er - forklarer han - at få danskerne, der buhede, til skamme sig.

»Jeg håber, at I skammer jer. At Danmark skammer sig. Man opfører sig ikke sådan, man må ikke buhe ad folk,« siger han.

DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, fortæller til B.T., at man godt vidste, at NRK ville dukke op til pressemødet.

»Vi vidste dog ikke, at han ville begynde at buhe,« fortæller han med et smil og tilføjer, at han synes, det var helt fint:

»Jeg forstår dem egentlig godt oven på alle de reaktioner, der har været på Danmarks buheri under kampen. Så det var en fin måde at kommentere det på.«

Her er de 10 artister, der skal dyste i Boxen i Herning.
Her er de 10 artister, der skal dyste i Boxen i Herning. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Debatten om, hvorvidt det er i orden at buhe ad modstanderholdet, har raset siden håndboldfinalen søndag.

Flere nordmænd var efterfølgende ude i medierne og forklare, at det er 'småt og uordentligt', mens andre på den anden side mener, at det er en del af sporten.

Blandt årets Melodi Grand Prix-deltagere var der blandede meninger om NRK's stunt.

»De er virkelig nogle dårlige tabere,« lød det med et stort smil fra sangerinden Julie Berthelsen.

»Jeg synes, det var velfortjent. Vi var jo også ret tarvelige over for dem i Boxen,« lød det modsat fra Chapper fra dansktopbandet Humørekspressen.

Dansk Melodi Grand Prix bliver afholdt den 23. februar i Boxen i Herning.

Sidste år var det sangeren Rasmussen, der vandt med sangen 'Higher Ground'.

Vinderen af dette års grandprix skal til maj forsvare de rødhvide farver ved Eurovision i Tel Aviv i Israel.