Slap. Nu. Af.

Det er helt okay at buhe ad modstanderholdet, når et VM-trofæ står på højkant. Det kan der ingen tvivl være om.

Det mener i hvert den tidligere landsholdsspiller og klummeskribent på B.T. Lars Rasmussen. Han opfordrede de danske fans til at komme i 'Balkan-stemning' før kampen, og nu har han noget, han vil sige til de mange danske og norske fans, der har kritiseret tilskuerne til VM-finalen.

De danske tilskuere afholdt noget af en pibekoncert for de norske spillere.

»Forstå, hvad for et niveau, vi er på, og forstå, hvad gamet er, når man spiller på det højeste niveau i verden. Om det er håndbold, fodbold, basketball - you name it: Der bliver buhet fra hjemmeholdets side, der skal buhes, det er ganske normalt, det er sådan, det skal være. Lad være med at brokke jer, det er ganske normalt at buhe, sorry to say, det er sandheden. Spørg bare Sagosen,« siger han.

Selvfølgelig må man buhe. Det skal man, mener håndboldtræner Lars Rasmussen
Selvfølgelig må man buhe. Det skal man, mener håndboldtræner Lars Rasmussen Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Og den norske stjernespiller Sander Sagosen blev spurgt. Efter en episode i kampen, som Danmark vandt 31-22, hvor han prøvede at filme, blev Sagosen buhet ad resten af opgøret. Selv var han iskold.

»Sådan er håndbold. Sådan er idræt. Det må danskerne selv om,« sagde Sander Sagosen.

Men det stoppede ikke kritikerne, der blandt andet tæller Paula Larrain, journalist og tidligere tv-vært og folketingskandidat.

'Jeg synes, det er okay at buhe under kampen, men ikke når holdene løber ind på banen. Der er det vild jubel til hjemmeholdet og tillykke-med-finale-kamp-og-velkommen til det andet hold. Høfligt, sportsligt, kammeratligt. Koster intet,' skriver hun blandt andet på Twitter.

Lars Rasmussen ligger ikke på den linje. Overhovedet. Han var forundret over, at publikum blev med at buhe ad Sagosen gennem kampen, men fastholder, at sådan er gamet. Men han er ikke sikker på, at dele af publikum forstår netop den del af spillet.

»Det er, fordi tilskuerne kommer fra så fine, sociale og søde lande som Danmark, Sverige og Norge, hvor folk siger: 'Ah, det kan vi da ikke, vi skal jo til håndbold.' Ja, altså, hvorfor skal du til håndbold? ’Det skal vi, fordi det bliver sjovt at sidde og se de store stjerner.' Nej! Du skal til håndbold, fordi du skal se dit land vinde en VM-guldmedalje, og der kan du være med til at hjælpe dem,« siger han. Selvom han var forundret over, at der blev buhet så meget ad Sagosen, er buheriet stadig okay.

De danske VM-helte fik kæmpe opbakning i Herning (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
De danske VM-helte fik kæmpe opbakning i Herning (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) Foto: Bo Amstrup
Vis mere

»Jo, absolut. Det er helt fint at gøre. Det er helt okay, også hvis det kan få Sagosen til at blive lidt dårligere, nervøs eller irriteret over at blive buhet ad. Det er gamet. Det er VM. Det er ikke en eller anden miniput-turnering i Rørby Værslev for 10-årige børn. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skulle bliver ved med at buhe ad ham, men når det bliver gjort: Det er en del af gamet!«

Den folkekære rappenskralde har til sidst en lille opsang til de mange fans:

»Det er jo ikke en strikke- eller skakklub. Det er en sport med hjemme- og udebanehold, og det er klart, at vi ikke bare skal sidde og strikke under kampen. Det er jo fuldstændig almindeligt og normalt, at der bliver buhet ad modstanderen. Det, som jeg tror, der ligger mest for, er, at der bliver buhet ad Sagosen. Det er ikke noget med Balkan at gøre. Det er set en million gange før, at en spiller gør noget, der er upopulært, og så bliver der buhet ad dén person. Så … For at sige det lige ud: Hold nu bare mund og lad være med at tude.«

Danmark vandt som bekendt VM-finalen 31-22 over Norge.

Hele mandagen står på hyldest for de danske håndboldherrer, som ankommer til Rådhuspladsen i København klokken 17.

Du kan allerede nu følge fejringen live på B.T. her.