De var nogle af sportens største stjerner. Store stjerner i Danmark. Og de var centrum for en af de mest omtalte konflikter mellem to sportsstjerner herhjemme.

Ole Olsen og Hans Nielsen er i dag gode venner, men de to speedway-legenders forhold til hinanden var knasende tilbage i dansk speedways gyldne år – 1980'erne.

Den store konflikt mellem de to er omdrejningspunktet i filmen 'Kongernes fald', som havde forpremiere i Grand Teatret i København mandag.

»Vi er stadig ikke enige om tingene, og der er ikke nogen, der giver sig. Vi er dog enige om, at sagen er glemt, og vi har tilgivet hinanden. Det er lang tid siden nu. Men det er da lidt hårdt, når der bliver rykket op i det nu her. Og til tider er det lidt bevægende, for det var nogle hårde år,« siger Hans Nielsen til B.T., mens Ole Olsen stemmer i:

Ole Olsen, Erik Gundersen og Hans Nielsen er hovedpersonerne i 'Kongernes fald'.
Ole Olsen, Erik Gundersen og Hans Nielsen er hovedpersonerne i 'Kongernes fald'. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Vi har et fint forhold til hinanden, der er ikke noget der. Hans hænger sig lidt meget i det, men som jeg siger til ham: 'Hans, du ser jo heller ikke en dårlig film flere gange, tag nu og kom over det',« lyder det fra Ole Olsen med et grin.

Ole Olsen blev holdleder for det danske speedway-landshold i 1984, hvor Erik Gundersen og Hans Nielsen var udpeget som kronprinserne efter kong Oles abdicering nogle år forinden.

Erik Gundersen havde spurgt Ole Olsen, om ikke han ville hjælpe ham mod det individuelle verdensmesterskab, og det takkede Olsen ja til. Gundersen blev siden hen udpeget som Olsens lærling og favorit i medierne.

Hans Nielsen var ikke tilfreds. Han mente, der var en forfordeling af Gundersen, og at Ole Olsen ikke ønskede at hjælpe ham.

Hans Nielsen ved mandagens forpremiere.
Hans Nielsen ved mandagens forpremiere. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hans Nielsen krævede dengang Ole Olsens afgang som holdleder, da han ikke ville køre på landsholdet for ham.

De to er fortsat ikke enige om tingene og fastholder, til trods for venskabet i dag, at den anden var galt på den.

»Jeg synes ikke, der var noget, jeg kunne gøre om, for jeg følte mig virkelig uretfærdigt behandlet. Så jeg tror ikke, der er noget, jeg ville sige, jeg ikke skulle have sagt eller gjort. Jeg synes, jeg gjorde det eneste, jeg kunne gøre, ved at protestere kraftigt,« siger Hans Nielsen, mens samme vedholdenhed præger Ole Olsen.

»Det er sgu kort at sige, men jeg ville gøre det en gang til. Erik Gundersen spurgte mig året før, han blev verdensmester, om jeg ville hjælpe ham, og det ville jeg godt. Så var det den anden, der ville stoppe mig i at gøre det. Han kunne bare have spurgt, men det ville han ikke. Så var det, han prøvede at bremse mig, når det gjaldt det individuelle. Det er jo noget fis altså.«

Ole Olsen på den røde løber til forpremieren på 'Kongernes fald'.
Ole Olsen på den røde løber til forpremieren på 'Kongernes fald'. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Værre er det ikke i dag, end at de to kan grine ad det. Hans Nielsen fik hurtigt et fint forhold til Erik Gundersen, efter Ole Olsen forlod holdlederposten i 1985. Senere hen skulle han dog blive løbsdirektør for VM-serien, da den ændrede format i 1995, hvor Hans Nielsen fortsat var med fremme.

»Det tog lidt længere tid med Ole og mig, da han blev 'race director'. Da fortsatte det lidt med en sjov stemning imellem os. Der var lidt fnidder fnadder en gang imellem, som jeg kunne have lidt svært ved at forstå. Men vi har tilgivet hinanden og har det rigtig godt sammen i dag,« siger Hans Nielsen.

Og Ole Olsen fastholder, at konflikten gjorde alle kamplystne og var en medvirkende årsag til, at en dansker vandt det individuelle VM seks år i streg i perioden 1984-1989 – fem af gangene med en dansker på andenpladsen.

»Det var fantastisk og med til at løfte hele sporten. Vi ser det samme i Polen lige nu, hvor de kun har haft to verdensmestre – senest med Tomasz Gollob i 2010. Nu skal de alle være som ham. Der er fire stærke polakker lige nu, og de kan ikke holde hinanden ud. Det er vindere, der vil vinde alle sammen.«