Efter en ny dokumentar på TV 2 fra 'Operation X' har Dyrenes Beskyttelse valgt at politianmelde direktøren Andreas Helgstrand, Helgstrand Dressage og involverede ryttere for mishandling af heste. 

Det skriver de i en pressemeddelelse. 

I meddelelsen udtaler Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse og dyrlæge med speciale i heste sig. 

»Hos Dyrenes Beskyttelse er vi rystede over dokumentaren. De skjulte optagelser viser, at hestene på Helgstrand Dressage systematisk er blevet behandlet på en måde, der er dybt bekymrende og strider imod grundlæggende principper for ansvarlig træning og dyrevelfærd. Vi mener, at det har karakter af dyremishandling,« lyder det.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse mener man, at dokumentaren viser 'systematisk og gentagen brug af tvang over for heste under træningen på Helgstrand Dressage'. 

Derfor har i anmeldelsen lagt vægt på, at de mener, der bruges forkerte metoder. 

»Anmeldelsen går på såvel voldsom brug af udstyr som pisk, sporer og glidetøjler samt kontroversielle ulovlige træningsmetoder såsom rollkur og hyperfleksion,« skriver de. 

Anmeldelsen er sent til Nordjyllands Politi. 

Dyrenes Beskyttelses dyrlæger forklarer, at de mener, at hestene er blevet groft uforsvarligt behandlet med karakter af mishandling. 

Andreas Helgstrand, ejer, Helgstrand Dressage. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 04.07.18. Bestilt af Brian Berg. Berlingske.
Andreas Helgstrand, ejer, Helgstrand Dressage. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 04.07.18. Bestilt af Brian Berg. Berlingske. Foto: Michael Bo Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Organisationen lægger i deres anmeldelse vægt på, at de mener, der er tale om skærpende omstændigheder, da de mener skader er blevet tildækket på dyrene, når der har været kunder på besøg på stedet. 

»Der lader til at være en syg og kriminel kultur på stedet, som ledelsen er ansvarlig for. De ved godt, at den er helt gal,« siger Yvonne Johansen i pressemeddelelsen. 

Dyrenes Beskyttelse opfordrer i deres meddelelse Dansk Rideforbund til at sanktionere de anmeldte i deres klage. 

»Det er ganske enkelt utilgiveligt, det der er foregået på Helgstrand Dressage. Direktøren og medejeren bag forretningen og de medvirkende ryttere skal selvfølgelig ikke repræsenterer Danmark i ridesporten. Det vil klæde DRF at være helt tydelige om, at det her er langt over det acceptable og bør få konsekvenser,« siger Yvonne Johansen.

Til TV 2 har Andreas Helgstrand sendt en udtalelse omkring det, der er kommet frem i dokumentaren fra TV 2.

Optagelserne er blevet til ved hjælp af skjult kamera. 

'Vi skal lære af den kritik, der bliver forelagt os, og vi skal fortsætte med at udvikle os. Det har vi også gjort i dette tilfælde.'

'Vi har på den baggrund styrket vores hestevelfærds- og ridepolitikker, vores forretningsførelse og vores medarbejdervilkår, skriver Andreas Helgstrand,' skriver han i et skriftligt svar. 

B.T. har også gennemgået sagen med Andreas Helgstrand, TV 2 og brugen af skjulte optagelser. 

Du kan læse vores dækning af sagen her