Østre Landsret har fredag besluttet, at en voldtægtssigtet filminstruktør skal løslades fra varetægtsfængsling.

Ifølge landsretten er der ikke grundlag for at holde ham fængslet. Han er dog fortsat sigtet for vold og voldtægt.

»Min klient er glad og lettet for, at der er sket løsladelse, og han glæder sig til at komme hjem. Noget, jeg regner med sker inden for en time,« siger forsvarsadvokat Kåre Pihlman.

Filminstruktøren har siddet varetægtsfængslet siden 16. september, hvor han efter et usædvanligt langt grundlovsforhør på mere end seks en halv time blev frihedsberøvet i 13 dage.

I de 13 dage efterforskede politiet sigtelserne for vold og voldtægt, og onsdag 29. september besluttede Københavns Byret at forlænge varetægtsfængslingen med fire uger.

Forsvarsadvokaten kærede på stedet afgørelsen til landsretten, som altså nu har omgjort byrettens afgørelse.

Retsmødet fredag skete for lukkede døre, og hverken anklagemyndigheden eller den sigtede var mødt fysisk frem, idet sagen blev behandlet skriftligt.

Anklagerne mod filminstruktøren drejer sig om forhold tilbage i perioden fra juli 2018 til juli 2019.

Ifølge sigtelserne skal han blandt andet have tiltvunget sig samleje, revet forurettede i håret, taget kvælertag og været voldelig i form af slag og spyt i hovedet samt spark i ryggen. Forholdene skal være begået i hovedstadsområdet og på Tenerife.

Filminstruktøren, som er beskyttet af navneforbud, nægter sig skyldig i alle anklager.

Da filminstruktøren blev varetægtsfængslet ad to omgange i Københavns Byret, skete det udelukkende på baggrund af sigtelsen for vold, hvorimod dommeren ikke fandt grundlag for også at lade voldtægtssigtelsen være en del af grundlaget for fængslingen. Derudover blev han varetægtsfængslet af hensyn til politiets efterforskning.

Det har fra starten undret Kåre Pihlman, at hans klient blev varetægtsfængslet.

»Det er meget atypisk, at anklagemyndigheden begærer varetægtsfængsling i sager om angiveligt simpel vold, der ligger flere år tilbage i tiden, mod ustraffede personer.«

Den forurettedes bistandsadvokat, Helle Hald, har talt med sin klient om løsladelsen:

»Vi har tiltro til retssystemet, og når landsretten har vurderet, at betingelserne for varetægtsfængsling ikke er til stede, er det jo den rigtige beslutning,« siger advokaten.

Den sigtedes forsvarsadvokat har under retsmøderne i Københavns Byret argumenteret med, at anklagerne mod hans klient bunder i, at forurettede forsøger at hindre udgivelsen af et kritisk værk om hende.

Det afviser forurettedes bistandsadvokat.

»De to ting har slet ikke noget med hinanden at gøre,« siger Helle Hald.

I forrige uge kunne B.T. fortælle, at Københavns Politi har efterforsket sagen mod filminstruktøren i flere måneder, forud for at de i en nøje planlagt aktion slog til mod to adresser tidligt om morgenen 16. september.

Københavns Politi afviser at kommentere løsladelsen af filminstruktøren, men bekræfter, at sigtelserne mod ham opretholdes.

B.T. følger sagen – har du oplysninger, kan du skrive til cepa@bt.dk og bowe@bt.dk – tak.