Hans hjem i Brøndby blev rumaflyttet, hans tre biler blev også aflyttet, og et særligt observatørhold fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, skyggede ham intenst.

Den nu 30-årige taxachauffør UO blev for et par år siden fulgt tæt i adskillige måneder af PET.

Efterretningstjenesten havde en mistanke om, at han fra Danmark var med til at forsyne terrororganisationen Islamisk Stat med blandt andet kameraer og dele til droner, som kunne bruges til angreb i Syrien.

Derfor er den tyrkiske statsborger fra Brøndby nu sammen med to andre tiltalt for medvirken til forsøg på terror i den såkaldte dronesag i Københavns Byret.

Ifølge anklagerne i sagen foretog han i perioden fra november 2016 til sin anholdelse i september 2017 syv flyrejser til Tyrkiet.

Ved en af rejserne foretog politiet en såkaldt hemmelig ransagning af hans kuffert i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Sådanne bagagetjek var en af de 'fabrikshemmeligheder' fra PET, som tidigere PET-chef Jakob Scharf blev kritiseret og tiltalt for at have røbet i sin bog 'Syv år for PET', hvor han især beskrev kampen mod terror.

Taxachaufførens kuffert viste sig at indeholde adskillige indkøbte dele til droner, samt - kuriøst nok - også netop Jakob Scharfs bog.

I sommeren 2017 havde PET også helt styr på OU, da han sammen med hustru og børn begav sig på en bilferie til Tyrkiet. Hans bil var nemlig blevet udstyret med en hemmelig GPS, som konstant fortalte PET, hvor bilen befandt sig i løbet af den månedlange bilferie.

Blandt andet var den på et tidspunkt ganske tæt på den terrordømte dansk-tyrker Abdul Kadir Cesur, der nu har bosat sig i Tyrkiet.

Efter politiets opfattelse har Cesur været en slags mellemmand, der via de tre nu tiltalte hjælpere i Danmark skaffede avancerede hobbyfly og kamareudstyr til den formodede dronechef i Islamisk Stat - Basil Hassan. Han er i forvejen jagtet af dansk politi for drabsforsøget på islamkritikeren Lars Hedegaard i 2013.

I september 2017 var den tyrkiske taxachauffør OU fra Brøndby på sin sidste flyrejse til Tyrkiet. Med i bagagen havde han seks termiske FLIR-kameraer. De har en samlet værdi på 114.000 kr. og kan indfange varme fra genstande.

PET fulgte diskret med, når OU indkøbte de kostbare kameraer, og efterretningstjenesten havde også forsynet dem med elektronik, der kunne afsløre deres bevægelser på tværs af landegrænser. Det opdagede OU dog, og han fjernede sporingsudstyret inden flyturen til Tyrkiet.

»På det tidspunkt har PET en klar fornemmelse af, at han har afdækket den massive overvågning af hans aktivitet, og politiet anholder ham fire dage efter hjemkomsten fra Tyrkiet. Siden har han siddet varetægtsfængslet,« oplyste senioranklager Kristian Kirk ved sin forelæggelse af dronesagen mandag.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige i forsøg på medvirken til terrorisme.

To af dem er desuden tiltalt for medvirken til fuldbyrdet terrorisme med talrige døde ofre, hvilket gør sagen ekstra usædvanlig i dansk sammenhæng.

Der ventes først dom i sagen omkring årsskiftet.