Én streg kan være én for meget.

Risikoen for at blive forgiftet – for at få en dødelig overdosis – ved at tage hårde stoffer som kokain og MDMA er større end nogensinde.

I hvert fald skal der ikke sniffes lige så store mængder, før det går galt.

Analyser og kemiske undersøgelser af beslaglagte stoffer i såvel Danmark som resten af Europa understreger, at renheden af stoffer – som MDMA og i særdeleshed kokain – gennem de seneste år er steget markant.

Kokain, som ses på billedet her, varierer ofte i både renhed og pris. Renheden strækker sig fra 6 til 89 pct. Prisen kan ligge på 375 kr. og opefter. Arkivfoto.
Kokain, som ses på billedet her, varierer ofte i både renhed og pris. Renheden strækker sig fra 6 til 89 pct. Prisen kan ligge på 375 kr. og opefter. Arkivfoto. Foto: David Leth Williams
Vis mere

»Det er et kæmpestort problem, at stofferne er så rene. Og selv om vi ikke ved, hvor mange af de ca. 250 årlige narkotikarelaterede dødsfald der skyldes dette, så kan man helt klart frygte, at renheden af stofferne koster liv,« siger overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom.

Han refererer til tal fra Sundhedsstyrelsens, hvoraf det fremgår, at 254 personer i 2017 døde efter indtag af illegale stoffer.

Samme styrelse udgav i starten af november i år en rapport, der viser, at der på bare et år – fra 2016 til 2017 – er sket en stigning på 38 pct. i antallet af kokainforgiftninger blandt personer fra 25 år og opefter.

Den markante stigning i forgiftningerne hænger ifølge Sundhedsstyrelsen sammen med, at den kokain, som danskerne i stigende grad hiver op i næsen, lige nu er på sit stærkeste niveau i 25 år.

»Det er simpelthen blevet et farligere stof,« siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kari Grasaasen.

Gennemsnitligt blev kokainen på landsplan målt til at have en renhed på 60 pct. Til sammenligning var renheden i gennemsnit 37 pct. i 2015 og 55 pct. i 2016.

Derudover fremgår det af Sundhedsstyrelsens rapport, at kokainens renhed varierer geografisk. Et sted i landet blev renheden målt til 6 pct., imens den et andet sted blev målt til 89 pct.

Ifølge Henrik Rindom er variationen en reel fare.

»Stofferne er som sådan ikke farligere, når de bliver renere. Det farlige ligger i, hvis man er vant til at tage nogle stoffer, der er stærkt cuttet op (blandet, red.), og så pludselig får noget, der er voldsomt rent. Så indtager man nogle gange tre-fire-fem gange dosis, og så risikerer man at komme op i et farligt indtag,« siger Henrik Rindom til B.T.

I forhold til styrken af ecstasy – MDMA – er tendensen ligesom ved kokain opadgående, og styrken ligger lige nu på et meget højt niveau sammenlignet med tidligere år.