Et mørkeorange hav af brandvarme flammer står pludselig ud af cafeen Lily & Bobs vinduer, og med ét mister Oday Darwishe sin butik, som han har brugt flere år på at bygge op.

For butikken er fuldstændig forkullet og udbrændt. Intet kan reddes.

»Jeg er helt ødelagt. Mit butik brændte for øjnene af mig. Hver en skrue har en historie i den butik, og jeg har bygget det hele selv,« siger 34-årige Oday Darwishe til B.T.

Selvom vaffelcafeen Lily & Bob var et nyt initiativ fra april i år, så lå den inde i Cafe Vélo, en cykelcafe på hjørnet af Frederiksborggade og Nansensgade i Indre By, som Oday Darwishe har haft siden 2014.

Oday Darwishe har haft butikken i syv år. Foto: Privat
Oday Darwishe har haft butikken i syv år. Foto: Privat
Vis mere

Heldigvis opholdt Oday Darwishe sig ikke i butikken, da branden brød ud torsdag middag i sidste uge. Han var lidt længere nede ad Nansensgade, hvor cykelcafeen har sit værksted.

Her hørte han pludselig, hvordan folk ude på gaden råbte »Braaand« og »Kom ud, det brænder«.

Oday Darwishe løb med det samme op ad gaden for at hjælpe, men til sin store forskrækkelse var han pludselig selv hovedperson i de tragiske begivenheder.

»Jeg kan ikke huske, hvad jeg gjorde, men naboerne til min butik har fortalt mig, at jeg bare gik frem og tilbage på gaden og kiggede på flammerne.«

I dag er der ikke meget tilbage i lokalerne efter branden, der sandsynligvis er opstået i et ventilationsapparat, og politiet har spærret de sprængte vinduer af med store træplader, så man ikke kan kigge ind.

Oday Darwishe har dog ikke kunnet lade være med at smutte forbi butikken og kigge ind gennem sprækkerne for at se, hvordan der ser ud.

»Det er forfærdligt. Alt er sort derinde, og jeg har faktisk ikke lyst til at se det igen. Ingen kom til skade, men det gør stadig ondt, og jeg er ikke et godt sted mentalt lige nu. Min drøm gik op i flammer,« siger Oday Darwishe.

Hvad der skal ske med butikken nu, er uvist for Oday Darwishe. Butikken er hans hjertebarn, hans livsstykke, og han ønsker for alt i verden, at han på et tidspunkt kan bygge den op igen.

»Men ærlig talt, så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre lige nu.«

Sådan plejer Cafe Velo at se ud. Foto: Privat
Sådan plejer Cafe Velo at se ud. Foto: Privat
Vis mere

Én ting lægger dog Oday Darwishe mere på sinde end at få butikken på benene igen. For de to lejligheder på henholdsvis første- og andensalen – ovenpå Lily & Bob og Cafe Vélo – er også fuldstændig ubrændte.

»Jeg så, hvordan de løb ud i bare tæer og med katten under armen. De var fuldstændig ødelagte. Det er enormt trist. En ting er forretning, men det her er personlige ting, der er gået tabt. Det er meget værre,« siger Oday Darwishe.

TIP OS: Har du en historie, du gerne vil dele med B.T. København, så skriv til os på tipkbh@bt.dk

Overboen på anden sal hedder Stine Toft. Hun åbner vinduet, fordi hun fornemmer røg, og kigger ud. Pludselig råber en mand til hende, at hun skal komme ud af lejligheden:

»'Det brænder, det brænder, du skal ud,' råber han. Så pakker vi det mest nødvendige, tager vores kat med os og løb ned ad trapperne. Vi bliver nødt til at holde os for munden, og vi kan ikke se noget, fordi røgen er så tyk,« sagde 30-årige Stine Toft til B.T. den torsdag, hvor branden fandt sted.

På daværende tidspunkt ved Stine Toft ikke, hvilken tilstand hendes lejlighed er i, men vi ved nu, at der heller ikke er meget tilbage af hverken hendes lejlighed eller af førstesalen.

Og netop derfor har Oday Darwishe nu hyret en advokat, der skal hjælpe ham med forsikringen og alt det praktiske, der følger med sådanne triste omstændigheder, og så er det hans plan at starte en donation til de to overboer, der har mistet alt.

»Det er min førsteprioritet, for det gør mig så forfærdelig ondt,« siger Oday Darwishe.

Men der er også folk, der tænker på Oday Darwishe. Senere på torsdagen, efter at have slukket sin telefon i nogle timer, tænder Oday Darwishe den og opdager, hvordan 286 personer fra nabolaget har skrevet til ham og tilbudt ham hjælp, støtte og penge.

En gestus, som Oday Darwishe er enormt glad for, og det er netop også derfor, han gerne vil bygge shoppen op igen, når han engang får overskud til det.

»Jeg elsker det her kvarter, og jeg kender alle, der bor her,« siger Oday Darwishe.

Andre læser også