Et par fartbøder og en årelang sagsbehandling hos Nordsjællands Politi.

Den uheldige kombination har foreløbig haft alvorlige konsekvenser for Venstre-politikeren Søren Hyldgaard.

Nye krav til politikeres valgbarhed har nemlig betydet, at han er blevet tvunget på orlov fra sit hverv som byrådsmedlem i Rudersdal Kommune i Nordsjælland.

Og han kom heller ikke stille op til det netop afviklede valg til Folketinget som kandidat for Venstre, efter at hans banale fartsag trak ud i årevis.

»Det har ikke været sjovt på nogen som helst måde. Jeg har været 10 år i byrådet og havde satset på en politisk karriere, men denne sag har haft gigantiske konsekvenser for mig,« lød det fra 48-årige Søren Hyldgaard, da han fredag vidnede i Østre Landsret.

Søren Hyldgaard blev ligesom omkring 6.000 andre bilister blitzet på Lyngby Omfartsvej i sommeren 2015 i en meget omdiskuteret bøderegn på stedet.

I forbindelse med et vejarbejde blev hastigheden nedsat fra 90 til 50 km/t. på stedet, men langtfra alle bilister opdagede det. Alene på én dag blev 1.635 personer fanget i fartfælden.

Og Venstre-politikeren nåede at blive blitzet tre gange på tre måneder. Med hastighederne 95, 87 og 89 km/t.

En stribe bilister blev i 2015 dømt i en sag om for høj fart ved vejarbejde på Helsingørmotorvejen i Nordsjælland (her fotograferet under vejarbejdet). Ramsus Flindt Pedersen/POLFOTOarkiv)
En stribe bilister blev i 2015 dømt i en sag om for høj fart ved vejarbejde på Helsingørmotorvejen i Nordsjælland (her fotograferet under vejarbejdet). Ramsus Flindt Pedersen/POLFOTOarkiv) Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS
Vis mere

Talrige bilister forsøgte siden i fællesskab at blive fritaget for bøderne i retten, fordi de mente, at skiltningen var for dårlig. Det afviste dog både by- og landsretten.

Søren Hyldgaard accepterede uden videre, at han havde kørt for stærkt. Alligevel hørte han ikke noget fra politiet, før en motorcykelbetjent pludselig opsøgte ham i et vejkryds tæt på bopælen i juli 2017 – altså ca. to år efter fartoverskridelserne.

På det tidspunkt var den første af hans tre hastighedsoverskridelser blevet forældet, fordi der var gået to år. Men forældelsen af de to øvrige fartoverskridelsen blev efter politiets opfattelse lige netop stillet i bero, fordi motorcykelbetjenten opsøgte Venstre-politikeren.

Søren Hyldgaard og hans advokat bestrider dog, at motorcyklistens henvendelse kan betragtes som en sigtelse. Derfor kræver de frifindelse.

Retten i Helsingør nåede dog i januar i år frem til, at han skulle idømmes en bøde på 21.000 kr. og nok så væsentligt: en ubetinget fratagelse af kørekortet i et år.

Netop det mistede kørekort har foreløbig været en stopklods for Søren Hyldgaards politiske karriere.

Siden april 2018 har en frakendelse af førerretten nemlig været nok til, at en politiker kan blive kendt uværdig til at stille op til valg til kommunalbestyrelser og Folketinget.

Tidligere blev den slags afvejninger foretaget af det såkaldte valgbarhedsnævn, men fra 2018 er der kommet mere firkantede og konkrete grænser for, hvornår en politisk kandidat ikke længere kan blive valgt ind.

Derfor blev Søren Hyldgaard i februar nødt til at tage orlov som byrådsmedlem i Rudersdal Kommune. Det har foreløbig kostet ham 38.000 kr. i mistet vederlag, og hvis ikke Østre Landsret omstøder den ubetingede frakendelse af kørekortet, kan han tidligst igen blive byrådsmedlem i 2026.

B.T. ville gerne have spurgt politiet, hvorfor den forholdsvis simple fartsag først kom for retten efter mere end tre års sagsbehandling.

Nordsjællands Politi ønsker dog ikke at kommentere den verserende sag.

Der ventes at falde dom i Østre Landsret om en uge.