Peter Madsen har ændret forklaring i sagen om Kim Walls død, og ubådskaptajnen har til politiet fortalt, at den svenske journalist døde som følge af kulilteforgiftning. En forklaring, der teknisk set godt kan være rigtig.

Det vurderer en nær ven af Peter Madsen med kendskab til ubåden til BT.

»Det kan i princippet godt være sket, for der er nogle ventiler, man skal åbne og lukke rigtigt, og det kan være, han har glemt at lukke en, så det (kulilteforgiftningen, red.) kommer ind i båden,« forklarer vennen til BT. Han ønsker at være anonym, men BT er bekendt med hans identitet.

Mandag oplyste Københavns Politi i en pressemeddelelse, at Peter Madsen har erkendt at have gennemført en partering af Kim Walls lig og smidt alle ligdelene i Køge Bugt. Samtidig har Peter Madsen ændret sin forklaring på, hvordan Kim Wall døde. I midten af oktober har han forklaret til politiet, at Kim Wall døde som følge af kulilteforgiftning, mens han selv var på ubådens dæk.

Politiet har forklaret, at man vil få lavet yderligere undersøgelse på baggrund af de nye oplysninger, og ifølge tidligere chef hos politiets Rejsehold, Frank Jensen, så kan retsmedicinere sandsynligvis fastslå, om der har været tale om kulilteforgiftning.

Ifølge Peter Madsens ven, som har kendskab til ubåden, så er der en masse ventiler på ubåden, der skal åbnes og lukkes på de rigtige tidspunkter, og ifølge vennen er det før sket, at Peter Madsen ikke har haft helt styr på proceduren.

»Det er ikke så længe siden, at Peter havde et dyk og kom ned i kontrolrummet, hvor det viste sig, at den ventil, man kan åbne ud til fra kontrolrummet, havde han glemt at lukke, så vandet stod ind i en stråle. Så jeg var nede og prøve at få vandet ud,« forklarer Peter Madsens ven.

Han fortæller, at han flere gange havde forsøgt at indføre nogle metoder for at sikre, at alt blev gjort ordentligt på ubåden.

»Der er en masse, der skal lukkes og åbnes, og jeg har før foreslået, vi skulle lave laminerede ark med procedure for neddykning, så man kunne sige; tjek, tjek, tjek. Men det interesserede ikke Peter,« forklarer han.

Selvom det er muligt, at der kunne være sket fejl på ubåden, som kunne have ført til en mulig kulilteforgiftning, så er Peter Madsens nære ven dog alligevel skeptisk over for den forklaring.

»Han kunne da godt have glemt nogle ventiler, men jeg har det bare sådan; 'nå, hvor kom det lige fra?' Hvis det havde været den første forklaring, havde vi måske troet på det, men ikke nu. Det er for sent. I princippet har jeg det sådan, at man ikke kan tro på noget, han siger,« siger Peter Madsens ven og tilføjer:

»Jeg ryster nærmest på hovedet og tænker: 'Helt ærligt Peter, nu må du stoppe',« siger han og kalder i samme ombæring sagen 'grotesk og rædselsfuld'.

»Når folk siger; jeg kan forstå, du kender Peter ret godt, så svarer jeg: 'Det er sjovt, du siger det, for nu tænker jeg, at jeg overhovedet ikke kendte ham',« afslutter vennen.

Peter Madsen er nu sigtet for drab, ligesom sigtelsen er blevet udvidet til også at omfatte 'anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder'. Peter Madsen nægter sig skyldig.