Ved et grundlovsforhør fredag erkendte en 36-årig mand fra Letland at have stået bag røveriet mod Illum torsdag.

Iklædt en blå heldragt fra producenten 3M og et par blå kondisko, blev en 36-årige mand fremstillet i grundlovsforhør ved Københavns dommervagt fredag.

Her kunne anklageren oplyse, at manden, der havde en russisk tolk med sig, er sigtet for røveri af særlig grov beskaffenhed ved den 6. december klokken 16.45 at have stjålet et endnu ukendt antal dyre ure fra butikken Bucherer, som ligger i Illums stueetage.

Af sigtelsen lød det videre, at manden i forbindelse med røveriet medbragte en pistol med ammunition, som han truede personalet med, inden han smadrede glasmontrerne med en hammerlignende genstand.

Ved du noget om sagen? Så hører B.T. gerne fra dig. Skriv sboa@bt.dk

Det hele foregik i forening med en pt. ukendt gerningsmand, som stadig er på fri fod.

Den 36-årige lettiske mand, der var barberet helt skaldet, virkede rolig, da han ankom til dommervagten. Han oplyste blot sit navn og fødselsdato til dommeren, inden sigtelsen mod ham blev læst op - alt imens den russiske tolk oversatte.

Pressen fik lov til at være til stede, da sigtelsen blev læst op, men dommeren imødekom efterfølgende anklagerens begæring om lukkede døre. Inden nåede mandens beskikkede advokat dog at oplyse, at den 36-årige erkender sig skyldig i sigtelsen.

Manden er desuden beskyttet af navneforbud.

Voldsomt røveri

Det var midt i juletravlheden torsdag eftermiddag, at to maskerede røverere pludselig trængte ind i Illums stueetage i centrum af København, hvor de tilsyneladende gik målrettet efter det eksklusive urmærke Rolex.

»De sagde ingenting, men truede personalet ved at pege på dem med en pistol,« fortalte Bjarke Madsen, der er central efterforskningsleder ved Københavns Politi, umiddelbart efter.

Et øjenvidne til hele røveriet fortalte til B.T., hvordan den ene gerningsmand gav ham besked på at forsvinde.

»Get the fuck out of here,« lød ordren.

Ved du noget om sagen? Så hører B.T. gerne fra dig. Skriv sboa@bt.dk

Efterfølgende forsvandt de to fra stedet på cykel, men den 36-årige mand blev løbet op af en gruppe private vagter, der fik revet ham af cyklen og holdt ham fast, til politiet ankom og anholdt ham klokken 16.52. Anholdelsen fandt sted godt 500 meter fra Illum.

Den anden mand er fortsat på fri fod, og torsdag aften kunne Københavns Politi oplyse, at muligvis er bevæbnet, hvorfor man ikke skal tage kontakt til vedkommende.

På en video fra gerningsøjeblikket, som B.T. viste som de første torsdag aften, kunne man se den ene af de to røvere slå løs på en glasmontre, mens den anden angiveligt tager adskillige ure ud af en i forvejen smadret glasmontre.

Københavns Politi oplyste tidligere fredag til B.T., at man endnu ikke har anholdt andre personer i sagen

B.T. har været i kontakt med Illum for at høre, hvad status er med de berørte ansatte, men butikscenteret har ikke ønsket at udtale sig. Ifølge B.T.'s oplysninger holdt Illum dog krisemøde for deres ansatte fredag.

I forbindelse med røveriet lukkede Købengavns Politi store dele af området omkring Illum ned, mens flere kampklædte betjente med automatrifler stod vagt.