Den lyshårede pige pige, der ikke er set siden 4. december, er nu blevet efterlyst via Interpol. Det samme er hendes 32-årige far, Mathias Brodka, der er sigtet for at have kidnappet hende.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til B.T.

Mathias Brodka blev under et grundlovsforhør in absentia ved Retten i Roskilde 21. december varetægtsfængslet i fire uger for at have bortført sin datter. Og det er med afsæt i varetægtsfængslingen, at der nu er grundlag for at efterlyse begge personer uden for landets grænser via det internationale politisamarbejde, oplyser politiet.

»Jeg kan bekræfte, at vi efter grundlovsforhøret har sendt en efterlysning af de to afsted til Interpol. Og det er jo helt naturligt, at man, som tiden går, breder efterforskningen ud,« siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi.

På Interpols hjemmeside ligger der beskrivelser og billeder af de personer, der er efterlyst fra de forskellige lande. Billederne af Mathias Brodka og pige er endnu ikke synlige, og det kan skyldes forsinkelser hen over julen, siger politiet.

Martin Bjerregaard ønsker ikke – af hensyn til efterforskningen – at konkretisere, hvad der ligger bag mistanken om, at Mathias Brodka skulle have taget sin datter ud af landet.

»På nuværende tidspunkt kan jeg sige, at alle de spor, vi har eftersøgt, indtil videre er endt blindt.«

At politiet har haft mistanke om, at de to efterlyste personer potentielt ikke længere befinder sig i Danmark, stod klart under grundlovsforhøret i sidste uge. Her gentog anklager i sagen Thomas Rasmussen flere gange sagens alvor og udtrykte under sin oplæsning af sigtelsen bekymring for, at otteårige pige kunne være blevet ført ud af landet.

Bekymringen er formentlig blevet bestyrket af, at det ikke er lykkedes politiet at finde de to efterlyste personer til trods for, at de har søgt dem vidt og bredt på flere specifikke adresser på både Sjælland og i Jylland. Aktionerne er sket på baggrund af tip, som politiet har modtaget fra offentligheden.

Over for B.T. sagde politiet en uge op til jul, at man håbede at kunne finde og levere pigen tilbage til sin mor inden juleaften. Det lykkedes desværre ikke, og det er nu 23 dage siden, at Mathias Brodka bortførte pigen efter et samvær på Roskilde Bibliotek.

Pigens mor har fuld forældremyndighed over datteren, og hun skulle ifølge aftalen have haft returneret pigen efter samværet, men Mathias Brodka dukkede aldrig op.

B.T. har været i dialog med moderen, men hun ønsker ikke at medvirke i et interview.

Hvad der ligger til grund for, at Mathias Brodka har bortført sin datter, kom ikke frem under grundlovsforhøret, men over for B.T. har politiet tidligere sagt, at en indikation kan være forældrenes kamp over forældremyndigheden, som blev afgjort 6. oktober i år.

Ifølge B.T.s oplysninger var samværet mellem Mathias Brodka og pigen det første, efter Mathias Brodka mistede forældremyndigheden over datteren. Det var også førte gang, at Mathias Brodka så sin datter i halvandet år.

Mathias Brodka har arbejdet som social- og sundhedsassistent og er en del af landets støt stigende gruppe af konspirationsteoretikere, der er blevet langt mere synlige under coronapandemien.

Han har flere gange medvirket i medierne, hvor han har udtrykt antipati over for systemet, coronavaccine og magthavere. I en længere artikel på netmediet Zetland fortæller Mathias Brodka blandt andet, hvad han mener om politikerne:

Mathias Brodka har været efterlyst siden 4. december, hvor han skulle have afleveret sin datter Malua til Maluas mor efter et samvær.
Mathias Brodka har været efterlyst siden 4. december, hvor han skulle have afleveret sin datter Malua til Maluas mor efter et samvær. Foto: Politifoto
Vis mere

»Jeg hader Christiansborg. Jeg hader politikerne. Jeg hader løgn. Jeg hader bedrag. Jeg hader uærlighed og dårlige mennesker. Når man har fået magt og er betroet et ærefuldt hverv, så er det eddermame ikke i orden at snyde. Så jeg er da frisk på at smide hele Folketinget i gabestok, det er jeg da.«

Mathias Brodka understreger i artiklen, at han er klar til at storme Christiansborg, hvis det er nødvendigt, og til spørgsmålet, om vold er nødvendigt, svarer han:

»Ja, det kan det godt være.«

Før weekenden spurgte B.T. Midt- og Vestsjællands Politi, om de kender til Mathias Brodkas engagement i de konspiratoriske miljøer, men politiet ønsker ikke at gå ind i deltaljer om hverken ham eller miljøet.

»Vi er ikke tvivl om, hvem han er rent identitetsmæssigt. Vi har undersøgt hans bekendtskabskreds for at finde ud af mere, men indtil videre er det endt i et blindspor,« lyder det fra Martin Bjerregaard.

Er I bange for, at han kan finde på at gøre sin datter fortræd?

»Vi har ingen indikation eller frygt for, at faren vil gøre barnet fortræd. Men det er klart, at det er lang tid at være væk i 11 dage, og vi har fuld forståelse for, at den anden part (moren, red.) føler frustration og usikkerhed over, hvor hendes barn er henne,« siger Martin Bjerregaard.

Har du oplysninger i sagen, har du set de to efterlyste, eller ved du, hvor de nu opholder sig, bedes du kontakte Midt- og Vestsjællands Politi på telefon 46 35 14 48 eller via nærmeste politi på telefon 114.