Københavns Politi bruger på daglig basis forsvarets fly til at overvåge hovedstaden som led i bekæmpelsen af den verserende bandekonflikt, der siden 12. juni har resulteret i 26 skyderier, hvilket også er gået ud over tilfældige forbipasserende.

Nu oplyser Københavns Politi, hvordan de cirkulerende fly over byen bliver anvendt konkret for at bremse den dødsensfarlige konflikt.

Politiinspektør i Københavns Politi, Jens Jespersen, fortæller til BT, at anvendelsen af fly aldrig før er blevet brugt i det omfang, det er tilfældet nu.

»Vi bruger luftstøtte hver dag i øjeblikket. Vi har før brugt fly til generel overvågning, eksempelvis da København blev ramt af flere bilbrande sidste år. Vi har også brugt fly ved demonstrationer og fodboldkampe, men at bruge det systematisk i forbindelse med en tryghedsskabende indsats dag efter dag, har vi ikke gjort før,« siger han og fortsætter:

»Det siger noget om den alvorlighed, som vi ser på det her med.«

Jens Jespersen fortæller, at flyets udstyr gør det muligt at se ligeså godt i mørke, som når det er lyst. Og så afslører han detaljer om, hvordan flyene bliver anvendt taktisk.

»Vi kan med flyet observere mistænkelige personer og rette kameraerne mod dem, så vi kan se, om de smider effekter fra sig eller stikker af. På jorden er vi enten til fods, i bil eller på motorcykel. Men vores modstandere arbejder med vagtposter, så de kan advare hinanden og stikke af, når vi kommer. Det kan vi så se fra luften, så vi kan sætte efter dem på jorden,« siger politiinspektøren.

Han fortæller, at overvågningen fra luften har ført til flere anholdelser.

»Vi har fået fat i folk, vi gerne vil have fat i, og fundet effekter i relation til den verserende konflikt,« siger Jens Jespersen, der ikke vil uddybe om han henviser til våben, narkotika eller noget helt tredje.

Flyet, der tirsdag cirkulerede over København, var af typen Bombardier CL604 Challenger. Det lettede 17.32 i Aalborg og var i luften til efter midnat.
Flyet, der tirsdag cirkulerede over København, var af typen Bombardier CL604 Challenger. Det lettede 17.32 i Aalborg og var i luften til efter midnat. Foto: Flightradar24
Vis mere

Flyenes summen over hovedstaden har generet flere borgere, men indtil videre fortsætter overvågningen.

»Desværre for natteroen i København giver det i høj grad mening at bruge flyet fortsat i forhold til den samlede bandeindsats,« siger Jens Jespersen.