Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Københavns Politi har tirsdag taget et usædvanligt skridt.

»Vi finder ikke længere at påbud er nok til at sikre til den offentlige fred. Vi vurderer, at der er en konkret og nærliggende fare,« fortæller politiinspektør Jørgen Skov på et pressemøde.

Det finder sted efter politiets beslutning om at nægte den kontroversielle islamkritiske partiformand Rasmus Paludan at afholde demonstrationer i Københavns Politikreds til og med den 23. april.

»Den sikkerhedsmæssige situation har ændret sig og er eskaleret hen over dagen. Vi synes ikke længere, at et kortvarigt forbud var nok til at sikre den offentlige fred,« siger Jørgen Skov.

Tirsdag er der fundet en håndgranat på Blågårds Plads. Samtidig har politiet anholdt en person med et skydevåben. Vedkommende er mistænkt for at ville skyde op i luften med sit våben.

Personen, der er kendt af politiet i forvejen, fremstilles i grundlovsforhør onsdag.

»Vi har konstateret, at de påbud, vi har givet ikke er blevet fulgt, og at der er tiltagende uroligheder. Det har gjort, at vi har fundet det nødvendigt at ty til et forbud.«

Politiet kan ikke med sikkerhed sige, hvilken relation, håndgranaten har til Rasmus Paludans planer om atter at demonstrere på Blågårds Plads - men en eller anden sammenhæng føler man sig sikker på,

Jørgen Skov vil ikke gå nærmere ind i, hvorvidt håndgranaten skal opfattes som et forsøg på at slå Rasmus Paludan ihjel.

Adspurgt om ikke det er en sort dag for ytringhedsfriheden, at politiet på den måde har fundet det nødvendigt at begrænse den for Rasmus Paludans vedkommende, erkender Jørgen Skov:

»Vi ser det ikke som en farverig dag på nogen måde. Vi ser på det med lovens bogstav, og det er det, vi følger.«

»Stram Kurs og Rasmus Paludan har forsamlings- og ytringsfrihed, og vi har lagt vægt på, at partiet har haft lejlighed til at demonstrere her i politikredsen,« siger han.