Ansat i en fastfoodrestaurant får 20.000 kroner for at være blevet ulovligt overvåget. Det afgør Højesteret.

Det var ulovligt, da en leder ved fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken brugte tv-overvågning til at disciplinere og kontrollere en af firmaets pakkepiger.

Den ansatte, som arbejdede hos KFC i Tilst ved Aarhus, skal have 20.000 kroner i godtgørelse for den krænkelse, hun var udsat for. Pengene skal betales af selskabet bag fastfoodkæden, Isken Aps, og den pågældende leder.

Det har Højesteret afgjort, oplyser retten mandag på sin hjemmeside.

- Krænkelsen (...) bestod i, at tv-overvågningen i et betydeligt omfang var anvendt til - uden saglig grund - løbende at kontrollere (den ansatte, red.) under udførelsen af hendes arbejde, står der blandt andet i dommen.

Det var lovligt at sætte kameraerne op, men det var brugen af dem, som den var gal med.

Fagbevægelsens Hovedorganisation har ført sagen på vegne af pakkepigen. Det har advokat Rune Asmussen stået i spidsen for.

Han understreger, at det er fint at opsætte kameraer op for at forhindre tyveri. Men dommen skulle gerne sætte en stopper for at kontrollere ansatte, lyder det.

Han regner med, at dommen afskrækker virksomheder, der skulle overveje sådanne tiltag.

- Hvis ikke der skulle betales en godtgørelse, selv om reglerne var brudt, så ville det formentlig betyde, at der ville være væsentlig mere overvågning og komme væsentlig mere overvågning af den her kontrollerende art.

- Det er ikke et arbejdsmarked, vi har lyst til, hvor der er sådan en mistillid. Det er ingen tjent med, siger Rune Asmussen.

Overvågningen førte til, at pakkepigen følte sig konstant overvåget på sit arbejde, og det var en stor psykisk belastning for hende, vurderer Højesteret.

Desuden var den egnet til at krænke hendes selv- og æresfølelse, mener den. Pakkepigen, der blev ansat som 15-årig i december 2015, havde krævet 50.000 kroner i godtgørelse fra selskabet og lederen.

Sagen har først været forbi både by- og landsret. I begge instanser blev lederen dømt for ulovlig overvågning, men landsretten mente ikke, at pigen skulle have nogen godtgørelse for det.

Lederen blev i landsretten også kendt skyldig i at have diskrimineret medarbejdere.

Kentucky Fried Chicken er en amerikansk kæde, der blev grundlagt i Louisville i Kentucky, USA i 1938. Den er også kendt under navnet KFC. Kæden har restauranter i 11 danske byer.

/ritzau/